beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond leren omgaan met andere honden

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

De meest eenvoudige manier om een hond goed te leren omgaan met andere honden, is als de hond nog een puppy is.

Tot 12 a 16 weken dien je je pup (op een positieve manier!) kennis te laten maken met heel veel soorten andere honden. Doe je dat goed, dan is de kans groot dat je hond later goed kan omgaan met andere honden. 

Volwassen hond leren omgaan met andere honden

Heb je een reeds volwassen hond en kan deze niet zo goed omgaan met andere honden, dan kunnen daar diverse oorzaken aan ten grondslag liggen. Het kan komen door een gebrek aan socialisatie (zie hierboven), maar ook erfelijke factoren of slechte ervaringen kunnen een rol spelen.

Kennis maken met andere honden

Belangrijk als je je hond wilt leren omgaan met andere honden, is dat jouw hond zich goed gedraagt wanneer hij een andere hond ontmoet. Daarnaast is het belangrijk dat de andere hond vriendelijk reageert op jouw hond.

Laat honden het onderling niet zomaar uitzoeken. Dit wordt op straat nog weleens gezegd, maar kan slechte gevolgen hebben. Zorg dus wel dat je de situatie onder controle houdt en in goede banen leidt.

Hond niet sociaal naar andere honden

Reageert jouw hond nu heel slecht op andere honden, dan is het belangrijk om je hond eerst te leren om op afstand goed te reageren op andere honden. Voordat je hem van dichtbij kennis laat maken met andere honden.

Zorg altijd voor veiligheid. Heeft jouw hond al eens schade veroorzaakt aan een andere hond, leer hem dan een muilkorf aan en houdt hem aangelijnd.

Leer hem goed gedrag op afstand van andere honden en eventueel het vermijden van andere honden. Soms is dat een betere keuze, als je hond echt niet gewenst kan reageren op andere honden. Niet alle honden vinden het leuk om te spelen met andere honden.

Aanleren beter gedrag naar andere honden

Voor het aanleren van beter gedrag naar andere honden, is training vereist. Ga naar een trainer die veel verstand heeft van hondengedrag en -training. Bij voorkeur iemand die traint volgens de nieuwste inzichten en actuele trainingsmethodes.

  • Leer hoe je de communicatie van jouw hond goed kunt begrijpen
  • Krijg begeleiding bij het aanleren van nieuw gedrag
  • Stop zoveel mogelijk het ongewenste gedrag zodat je dit niet in stand houdt
  • Afhankelijk van de motivatie van jouw hond: leer je hond andere honden vermijden of sociaal gedrag naar andere honden
  • Werk aan de associatie van jouw hond t.o.v. andere honden
 
 

Hoe maken honden kennis?

Vreemde honden die elkaar tegenkomen in een wandelgebied, maken (als het goed is) op een voor honden beleefde manier kennis met elkaar:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen