beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond leren loslopen

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Ga je je hond leren loslopen, dan kan je hierin een paar logische stappen zetten. Niet alleen het terug ‘hier’ komen, is hierin een belangrijk aspect. Als je je hond gaat leren loslopen, zijn er een aantal andere dingen misschien wel meer van belang:

 • Een sterke band met je hond zorgt voor het nodige wederzijdse vertrouwen
 • Loslopen kan alleen als je hond andere honden en mensen op een prettige manier tegemoet treed
 • Jong geleerd is oud gedaan
 • Bedenk dat je hond niet in één keer van aangelijnd, naar ‘los’ hoeft

Sociaal gedrag naar mens en hond tijdens het loslopen

Heeft je hond de neiging om tegen voorbijgangers op te springen, als je hond hard op andere honden afrent, dan zijn het de gedragingen die bepalen dat je hond nog niet op een prettige manier zomaar kan loslopen. Deze gedragingen zijn misschien wel belangrijker dan stante pede ‘hier komen‘. Immers, als je hond uit zichzelf in de buurt blijft, je in een veilig gebied los loopt en je hond zich sociaal wenselijk gedraagt naar mens en dier, dan is een uitmuntende gehoorzaamheid niet per se nodig om los te kunnen lopen. 

Je hond los laten lopen →

Andere honden tijdens het loslopen

Om te kunnen loslopen, moet je hond dus goed reageren op andere honden. Als je hond een last vormt voor andere honden, is dat voor alle partijen onprettig. Het is dus belangrijk dat je hond op een gepaste manier kennismaakt met soortgenoten. Uiteindelijk is het ook prettig dat je hond ook luistert als er andere honden aanwezig zijn. Maar ook in dat geval is het belangrijker dat je hond zich op een prettige manier gedraagt naar soortgenoten, dan dat hij uitmuntend luistert. 

Hoe krijg ik mijn hond te pakken (om aan te lijnen)? *Video*

Leer je hond als pup loslopen

Een jonge pup vindt vaak alles nog spannend en juist dat gegeven kan je helpen je pup op vroege leeftijd te leren loslopen. Zo kan hij wennen aan alle geluiden, soortgenoten, onderlinge communicatie, water, andere mensen in het bos etc. Ben je van plan met je hond te gaan loslopen, laat hem dan op jonge leeftijd wennen en oefen direct wat gehoorzaamheid. En hond die direct gewend is los te lopen, groeit daarmee op. Het is de manier waarop hulphonden ook worden grootgebracht, direct op jonge leeftijd loslopen. Zodat je het hele proces van pup – puber – volwassen hond, kunt anticiperen op alle uitdagingen die bij het loslopen komen kijken. 

Puppy cursus voor een goede start →

Loslopen langzaam opbouwen

Als je hond het niet gewend is om los te lopen, is het nogal spannend om hem ineens te laten loslopen, ‘op hoop van zegen’ dat dat goed afloopt. Weet dan dat je het loslopen ook stapsgewijs kunt opbouwen:

 • Koop een lange lijn 
 • Oefen aan deze lijn gehoorzaamheid 
 • Laat de lijn op de grond vallen op momenten dat je vertrouwen hebt je hond te laten ‘loslopen’
 • Hou de lijn vast op momenten waarop je je twijfels hebt over ‘loslopen’
 

Vaak ontstaat er op deze manier vertrouwen. Met de tijd sleept de lijn waarschijnlijk vaker over de grond, dan dat je hem vast hebt. Heb je eenmaal het volste vertrouwen dat je hond op allerlei vlakken kan loslopen?

 • Sociaal gewenst gedrag naar mensen en soortgenoten
 • Hond blijft in de buurt en houdt je in de gaten
 • Als je hem roept, dan reageert hij
 

Na verloop van tijd zal je het vertrouwen opbouwen dat je hond veilig kan loslopen. Er komt dan vanzelf een moment waarop je de lange lijn niet meer zult nodig hebben en je hond ‘echt’ kan loslopen.

Eerst nog werken aan ‘sociaal gewenst gedrag’ naar mensen en/ of soortgenoten? 

Loslopen met je hond

Loslopen is niet overal toegestaan en er zijn nogal wat ongeschreven regels rondom loslopen:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen