Ga je je hond leren loslopen, dan kan je hierin een paar logische stappen zetten. Niet alleen het terug 'hier' komen, is hierin een belangrijk aspect. Als je je hond gaat leren loslopen, zijn er een aantal andere dingen misschien wel meer van belang:
- Een sterke band met je hond zorgt voor het nodige wederzijdse vertrouwen
- Loslopen kan alleen als je hond andere honden en mensen op een prettige manier tegemoet treed
- Jonge geleerd is oud gedaan
- Bedenk dat je hond niet in één keer van aangelijnd, naar 'los' hoeft
Sociaal gedrag naar mens en hond tijdens het loslopen
Heeft je hond de neiging om tegen voorbijgangers op te springen, als je hond hard op andere honden afrent, dan zijn het de gedragingen die bepalen dat je hond nog niet op een prettige manier zomaar kan loslopen. Deze gedragingen zijn misschien wel belangrijker dan stante pede 'hier komen'. Immers, als je hond uit zichzelf in de buurt blijft, je in een veilig gebied los loopt en je hond zich sociaal wenselijk gedraagt naar mens en dier, dan is een uitmuntende gehoorzaamheid niet per se nodig om los te kunnen lopen.
Andere honden tijdens het loslopen
Om te kunnen loslopen, moet je hond dus goed reageren op andere honden. Als je hond een last vormt voor andere honden, is dat voor alle partijen onprettig. Het is dus belangrijk dat je hond op een gepaste manier kennismaakt met soortgenoten. Uiteindelijk is het ook prettig dat je hond ook luistert als er andere honden aanwezig zijn. Maar ook in dat geval is het belangrijker dat je hond zich op een prettige manier gedraagt naar soortgenoten, dan dat hij uitmuntend luistert.
Hoe krijg ik mijn hond te pakken (om aan te lijnen)? *Video*
Leer je hond als pup loslopen
Een jonge pup vindt vaak alles nog spannend en juist dat gegeven kan je helpen je pup op vroege leeftijd te leren loslopen. Zo kan hij wennen aan alle geluiden, soortgenoten, onderlinge communicatie, water, andere mensen in het bos etc. Ben je van plan met je hond te gaan loslopen, laat hem dan op jonge leeftijd wennen en oefen direct wat gehoorzaamheid. En hond die direct gewend is los te lopen, groeit daarmee op. Het is de manier waarop hulphonden ook worden grootgebracht, direct op jonge leeftijd loslopen. Zodat je het hele proces van pup - puber - volwassen hond, kunt anticiperen op alle uitdagingen die bij het loslopen komen kijken.
Puppy cursus voor een goede start →
Loslopen langzaam opbouwen
Als je hond het niet gewend is om los te lopen, is het nogal spannend om hem ineens te laten loslopen, 'op hoop van zegen' dat dat goed afloopt. Weet dan dat je het loslopen ook stapsgewijs kunt opbouwen:
- Koop een lange lijn
- Oefen aan deze lijn gehoorzaamheid
- Laat de lijn op de grond vallen op momenten dat je vertrouwen hebt je hond te laten 'loslopen'
- Hou de lijn vast op momenten waarop je je twijfels hebt over 'loslopen'
Vaak ontstaat er op deze manier vertrouwen. Met de tijd sleept de lijn waarschijnlijk vaker over de grond, dan dat je hem vast hebt. Heb je eenmaal het volste vertrouwen dat je hond op allerlei vlakken kan loslopen?
- Sociaal gewenst gedrag naar mensen en soortgenoten
- Hond blijft in de buurt en houdt je in de gaten
- Als je hem roept, dan reageert hij
Na verloop van tijd zal je het vertrouwen opbouwen dat je hond veilig kan loslopen. Er komt dan vanzelf een moment waarop je de lange lijn niet meer zult nodig hebben en je hond 'echt' kan loslopen.
Eerst nog werken aan 'sociaal gewenst gedrag' naar mensen en/ of soortgenoten? Vraag hier gratis de mini cursus aan:
Een cursus volgen om met je hond aan de slag te gaan, sociaal wenselijk gedrag te vertonen?
Heb je een vraag over het gedrag of de training van je hond? Mail gerust eens naar info@hondentaak.nl