beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond is te sterk

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Wat als je hond te sterk is? Een grote zware hond is al gauw heel sterk. Als je zelf amper meer weegt dan je hond, kan het een probleem zijn om te hond te kunnen houden. Maar ook een kleinere hond die bijvoorbeeld uitvalt of hard trekt aan de lijn, kan erg sterk zijn. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je zelf fysiek niet zo sterk bent, om wat voor reden dan ook. Wat te doen?

Mijn hond is te sterk voor mij

Het is altijd belangrijk dat je hond zich niet kan lostrekken. Voor ieders veiligheid. Denk aan een hond die zich lostrekt op straat, of richting een hond die daar niet van gediend is. Zorg er altijd voor dat je je hond goed kunt houden aan de lijn. Bijvoorbeeld door:

  • Een tuig met een ring op de borst
  • Als dat niet voldoende helpt: een hoofdhalster
  • Ga met je hond trainen
 

Een heel zware grote hond is natuurlijk door iedereen prima te houden als hij zich rustig gedraagt aan de lijn. Zorg er tot die tijd voor dat je hulpmiddelen gebruikt die ervoor zorgen dat je hond niet te sterk voor je is en dat je je hond goed kunt houden. 

Cursus Wandelen zonder trekken →

Hondenriem met 2 haken

Gebruik bij een tuig met een ring op de borst én zeker bij een hoofdhalster, een dubbele lijn. Dat wil zeggen: een lijn met twee haken (ook wel musketons genoemd). Één van die haken gaat aan de ‘normale’ plek (bijvoorbeeld de ring van het tuig op de rug van de hond). De andere haak gaat aan de voorkant van het tuig of aan het hoofdhalster. 

Heb je nog nooit een hoofdhalster aangeleerd/ gebruikt bij een hond, vraag dan gerust hulp van een hondentrainer. Het is nóóit de bedoeling dat je rukken geeft aan de lijn die bevestigd is aan het halster. 

hond is te sterk

Sterke hondenriem

Zorg altijd voor een stevige en degelijke hondenriem bij een sterke hond. De haak (musketon) moet groot en sterk zijn. Kijk naar het materiaal (sterk en onbeschadigd) en ook de manier waarop de hondenriem is elkaar is gezet. Kies bij voorkeur voor een stevig gestikte hondenriem. De riem moet voldoende grip bieden, zodat deze niet door je handen glijdt. 

Welke riem past bij mijn hond? →

Hond trekt me omver

Zorg altijd dat je stevig staat als je een hond aan de lijn hebt. Wees voorbereid dat de hond plotseling hard van trekken. Een hond die leert dat hij met gebruik van lichaamsgewicht en kracht, ruimte krijgt aan de lijn, zal dat vaker doen. Het is dus belangrijk dat je hond niet leert dat dat lukt, anders kan hij op die manier gebruik gaan maken van zijn kracht. Hij leert dat dat werkt en gaat het dus herhalen. Geef je hond dus niet de kans, je omver te trekken:

  • Probeer zelf stevig te staan
  • Geef niet mee als je hond trekt, laat je niet van je plek trekken
  • Gebruik eventueel de juiste hulpmiddelen, zie hierboven
 

Hondenlijn met 2 haken

Om te zorgen dat je hond minder kracht kan zetten, bevestig je 1 haak aan de voorkant van een goed passend Y-tuig. 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

bange hond

Bange hond

Bange hond; sommige honden zijn angstig aangelegd. Redenen waardoor je hond angstig is, kunnen bijvoorbeeld zijn: Erfelijk: angst is erfelijk.

Lees verder >>