Hond is te sterk

Wat als je hond te sterk is? Een grote zware hond is al gauw heel sterk. Als je zelf amper meer weegt dan je hond, kan het een probleem zijn om te hond te kunnen houden. Maar ook een kleinere hond die bijvoorbeeld uitvalt of hard trekt aan de lijn, kan erg sterk zijn. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je zelf fysiek niet zo sterk bent, om wat voor reden dan ook. Wat te doen?

Mijn hond is te sterk voor mij

Het is altijd belangrijk dat je hond zich niet kan lostrekken. Voor ieders veiligheid. Denk aan een hond die zich lostrekt op straat, of richting een hond die daar niet van gediend is. Zorg er altijd voor dat je je hond goed kunt houden aan de lijn. Bijvoorbeeld door:

  • Een tuig met een ring op de borst
  • Als dat niet voldoende helpt: een hoofdhalster
  • Ga met je hond trainen

  Een heel zware grote hond is natuurlijk door iedereen prima te houden als hij zich rustig gedraagt aan de lijn. Zorg er tot die tijd voor dat je hulpmiddelen gebruikt die ervoor zorgen dat je hond niet te sterk voor je is en dat je je hond goed kunt houden. 

  Cursus Wandelen zonder trekken →

  Hondenriem met 2 haken

  Gebruik bij een tuig met een ring op de borst én zeker bij een hoofdhalster, een dubbele lijn. Dat wil zeggen: een lijn met twee haken (ook wel musketons genoemd). Één van die haken gaat aan de 'normale' plek (bijvoorbeeld de ring van het tuig op de rug van de hond). De andere haak gaat aan de voorkant van het tuig of aan het hoofdhalster. 

  Heb je nog nooit een hoofdhalster aangeleerd/ gebruikt bij een hond, vraag dan gerust hulp van een hondentrainer. Het is nóóit de bedoeling dat je rukken geeft aan de lijn die bevestigd is aan het halster. 

  hond is te sterk

  Sterke hondenriem

  Zorg altijd voor een stevige en degelijke hondenriem bij een sterke hond. De haak (musketon) moet groot en sterk zijn. Kijk naar het materiaal (sterk en onbeschadigd) en ook de manier waarop de hondenriem is elkaar is gezet. Kies bij voorkeur voor een stevig gestikte hondenriem. De riem moet voldoende grip bieden, zodat deze niet door je handen glijdt. 

  Welke riem past bij mijn hond? →

  Hond trekt me omver

  Zorg altijd dat je stevig staat als je een hond aan de lijn hebt. Wees voorbereid dat de hond plotseling hard van trekken. Een hond die leert dat hij met gebruik van lichaamsgewicht en kracht, ruimte krijgt aan de lijn, zal dat vaker doen. Het is dus belangrijk dat je hond niet leert dat dat lukt, anders kan hij op die manier gebruik gaan maken van zijn kracht. Hij leert dat dat werkt en gaat het dus herhalen. Geef je hond dus niet de kans, je omver te trekken:

  • Probeer zelf stevig te staan
  • Geef niet mee als je hond trekt, laat je niet van je plek trekken
  • Gebruik eventueel de juiste hulpmiddelen, zie hierboven

  Mijn hond trekt naar andere honden →


  Heb je een vraag? Mail gerust naar info@hondentaak.nl