beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden

Hond is onrustig

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond onrustig is, wat kan er dan aan de hand zijn? Hoe zorg je ervoor dat je hond rustig wordt?

Voorspelbaarheid voor een onrustige hond

Honden gedijen goed bij voorspelbaarheid. Een wereld die onvoorspelbaar is, geeft stress en maakt een hond dus onrustig. Bij het beoordelen van een situatie, kijk je niet of je de situatie zelf wel of niet voorspelbaar vindt, maar kijk je hoe dit voor je hond is. Een ritme en routine kunnen onderdeel zijn van een voorspelbare situatie. Niet elke hond heeft daar evenveel behoefte aan, maar voor sommige honden is het erg belangrijk. 

Duidelijkheid kan leiden tot een rustigere hond

Heeft je hond voldoende duidelijkheid? Weet hij waar hij aan toe is, wat er van hem verwacht wordt, hoe hij zelf invloed kan uitoefenen op situaties? Een consequente opvoeding is onderdeel van een duidelijke situatie. Je hond dus altijd dezelfde feedback geven in situaties is belangrijk. Daarbij is het niet nodig om de hond te straffen. Een opvoeding/ training gebaseerd op correcties, kan een hond onrustig en onzeker of angstig maken. Leer je hond liever wat je van hem verlangt.

Voldoende vermaak

Onrust kan voortkomen uit verveling en een overschot aan energie. De hond weet dan niet meer wat hij moet doen en wordt onrustig en misschien ook vervelend. Hij gaat zelf op zoek naar manieren om zich te vermaken en die voldoen niet altijd aan onze wensen. Kijk welke bezigheden passen bij jouw hond en hoeveel vermaak hij nodig heeft. Dit is per hond verschillend en kan ook een relatie hebben met de raseigenschappen van je hond. 

Voldoende rust voor een onrustige hond 

Naast voldoende vermaak, is rust net zo belangrijk. Een hond die onrustig is, heeft niet altijd meer vermaak nodig, maar soms juist goede rust. Daarbij is het belangrijk dat de omgeving van de hond hem die gelegenheid geeft. Is er voldoende rust voor de hond in de ruimte waar hij tot rust moet komen, of wordt hij afgeleid door allerlei ‘prikkels’? Is de temperatuur goed, geen fel licht, tocht, prettige slaapplaats etc. Creëer dus een geschikte situatie voor de hond om goed tot rust te (kunnen) komen. 

Overprikkeling kan een onrustige hond tot gevolg hebben

Een hond die veel wordt blootgesteld aan zogenaamde ‘prikkels’, kan ‘overprikkeld’ raken. De ene hond heeft hier, net als dat bij mensen het geval is, sneller last van dan een ander. We hebben het dan over ‘prikkelgevoeligheid’. Je hond kan dus heel prikkelgevoelig zijn, of minder prikkelgevoelig. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, je hond dus goed te leren kennen en gedrag leren (h)erkennen. Prikkels kunnen vanalles zijn: harde muziek, andere honden, mensen, etc. 

Heb je een vraag over het gedrag of de training van jouw hond? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl 

Hersenwerk voor meer rust

Een onrustige hond kan veel baat hebben bij een rustige activiteit, die de hond laat nadenken en concentreren met weinig fysieke belasting:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Previous
Next

Verder lezen