Adopteer je een hond, dan verwacht je misschien niet dat hij bang voor je is. Toch is dit niet zelden het geval. Zeker als een hond erg onder de indruk is van alles, dan is de kans groot dat hij ook zijn nieuwe eigenaar in beginsel nog niet echt vertrouwt.
Wennen kost tijd
Een hond moet altijd wennen aan een nieuwe omgeving. Zijn woonomgeving is hoe dan ook nieuw bij een nieuwe eigenaar. Maar betreft het een hond die afkomstig is uit een ander land, dan is alles nieuw. De omgeving, de geuren, de mensen, de honden, de drukte, de grond, de straten, de auto’s etc. etc. Ga maar na hoeveel stress dat kan geven, als je hele wereld op zijn kop staat.
Vertrouwen opbouwen
Een hond die nog moet wennen aan jou, heeft dus tijd nodig. Maar ook als je je hond al langer hebt en hij blijft angstig, kan je werken aan vertrouwen. Enerzijds wil je je hond meer zelfvertrouwen geven, maar ook werken aan het leren omgaan met spannende situaties.
Vertrouwen opbouwen is een proces, je zult dus geduld moeten hebben. Probeer de situatie te zien door de ogen van de hond en begrip te hebben voor zijn gevoel. Honden hebben net als wij emoties en zeker honden die positieve ervaringen tekort zijn gekomen, kunnen lange tijd argwanend zijn. Uiteindelijk zal je geduld zijn vruchten afwerpen.
Een angstige hond heeft tijd, ruimte en begrip nodig, zodat hij zelf kan bepalen hoe snel hij zich ergens voor openstelt. Forceer dus niets, maar geef het tijd en werk aan het wederzijds vertrouwen.
Je bange hond goed begrijpen
Het is belangrijk om je angstige hond goed te leren begrijpen. Allereerst lichaamstaal en signalen, maar ook wat je hond nodig heeft: wat je wel, en beter niet, kunt doen.
Zo wordt er nog vaak door mensen gezegd: je mag een angstige hond geen aandacht geven. Toch kan je hond juist erg gebaat zijn bij jouw steun en hulp om een gevoel van veiligheid te scheppen.
Bange hond uitlaten
Ga je wandelen met een angstige hond? Dan staat veiligheid voorop: