beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden

Hond is bang voor mij

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Adopteer je een hond, dan verwacht je misschien niet dat hij bang voor je is. Toch is dit niet zelden het geval. Zeker als een hond erg onder de indruk is van alles, dan is de kans groot dat hij ook zijn nieuwe eigenaar in beginsel nog niet echt vertrouwt.

Wennen kost tijd

Een hond moet altijd wennen aan een nieuwe omgeving. Zijn woonomgeving is hoe dan ook nieuw bij een nieuwe eigenaar. Maar betreft het een hond die afkomstig is uit een ander land, dan is alles nieuw. De omgeving, de geuren, de mensen, de honden, de drukte, de grond, de straten, de auto’s etc. etc. Ga maar na hoeveel stress dat kan geven, als je hele wereld op zijn kop staat. 

Vertrouwen opbouwen 

Een hond die nog moet wennen aan jou, heeft dus tijd nodig. Maar ook als je je hond al langer hebt en hij blijft angstig, kan je werken aan vertrouwen. Enerzijds wil je je hond meer zelfvertrouwen geven, maar ook werken aan het leren omgaan met spannende situaties. 

Vertrouwen opbouwen is een proces, je zult dus geduld moeten hebben. Probeer de situatie te zien door de ogen van de hond en begrip te hebben voor zijn gevoel. Honden hebben net als wij emoties en zeker honden die positieve ervaringen tekort zijn gekomen, kunnen lange tijd argwanend zijn. Uiteindelijk zal je geduld zijn vruchten afwerpen. 

Een angstige hond heeft tijd, ruimte en begrip nodig, zodat hij zelf kan bepalen hoe snel hij zich ergens voor openstelt. Forceer dus niets, maar geef het tijd en werk aan het wederzijds vertrouwen.

Je bange hond goed begrijpen

Het is belangrijk om je angstige hond goed te leren begrijpen. Allereerst lichaamstaal en signalen, maar ook wat je hond nodig heeft: wat je wel, en beter niet, kunt doen.

Zo wordt er nog vaak door mensen gezegd: je mag een angstige hond geen aandacht geven. Toch kan je hond juist erg gebaat zijn bij jouw steun en hulp om een gevoel van veiligheid te scheppen. 

Bange hond uitlaten

Ga je wandelen met een angstige hond? Dan staat veiligheid voorop:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Previous
Next

Verder lezen