beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond is bang voor andere honden

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond bang is voor andere honden, kan dit te maken hebben met een gebrek aan ervaringen met andere honden ofwel slechte ervaringen met andere honden.

Een gebrek aan ervaringen met andere honden

Onbekend is onbemind. Je hond weet niet goed wat hij kan verwachten van andere honden en dat maakt de situatie voor je hond onvoorspelbaar. Misschien weet hij zelf ook niet goed hoe te reageren op andere honden. Dit gebrek aan communicatieve vaardigheden is na de puppy tijd moeilijker te herstellen, maar het kan wel. Daarom is het zo belangrijk om een pup altijd goed te socialiseren. Op latere leeftijd is het socialiseren van je hond lastiger en meer werk, maar het is niet kansloos.

Slechte ervaringen met andere honden

Wanneer je hond na een slechte ervaring met een andere hond bang is geworden, is die ervaring te omschrijven als een trauma. Je hond moet daarna herstellen van het trauma door veel positieve ervaringen met andere honden op te doen. Het kan zijn dat je hond naar andere honden gaat blaffen of uitvallen.

Ook angstagressie kan ontstaat vanuit angst. Vaak zijn al deze gedragingen een manier voor jouw hond om zichzelf veilig te stellen. Maar je hond kan ook op andere manieren omgaan met moeilijke situaties, bijvoorbeeld door te willen vluchten. We noemen de manier waarop je hond met een spannende situatie omgaat, met een Engels woord ‘coping‘.

Hond is bang voor grote honden

Honden die bang zijn voor andere honden, zijn soms bang voor specifieke soortgenoten. Dat komt dat vaak omdat ze met honden met een vergelijkbaar uiterlijk een slechte ervaring hebben opgedaan. Maar veel honden die bang zijn voor andere honden, zijn vooral bang voor grote honden. Je kan het je misschien wel voorstellen. Immers, iemand die bang is voor spinnen zal waarschijnlijk ook het bangst zijn voor de zeer grote soorten. Als een kleintje al een beetje spannend is, dan is zo’n grote natuurlijk uitermate spannend! Voor een hond geldt dat zeker als hij zelf niet zo groot is, een ander is dan natuurlijk al snel groter. 

Hond is bang voor voor blaffende honden

Blaffende honden zijn voor veel honden die andere honden spannend vinden, extra eng. Pups vinden blaffende honden vaak ook eng. Het blaffen maakt natuurlijk lawaai, het kan bedreigend overkomen en als je nooit geleerd hebt dat ‘blaffende honden niet bijten’ dan is zo’n blaf best bedreigend. Alhoewel de blaffende hond zijn blaf niet eens hoeft te richten aan je hond, maakt het die hond toch vaak spannend. Ook al blaft hij naar zijn baas omdat hij wil dat die zijn bal opnieuw gooit.

Angst verminderen

Je kunt angst bij je hond verminderen door de juiste training:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen