Hond heeft angst voor riem

Jouw hond heeft angst voor zijn riem? Hoe komt dit en wat kan je doen om dat te veranderen?

Om de situatie beter te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe jouw hond nieuwe dingen leert.

Hoe leert een hond?

Een hond leert snel verbanden leggen. Als 'dit' gebeurt, dan volgt er vaak 'dat'. Vandaar dat hondentraining bestaat uit het straffen of belonen van je hond, afhankelijk van de trainingswijze waar je voorkeur naar uit gaat.

Nu voel je het misschien al aankomen, je hond heeft dus hoogstwaarschijnlijk een relatie gelegd met de riem. Als de riem in beeld komt, dan gebeurt er ... Hieronder meer over deze relatie.

Positieve of negatieve associatie

Als de hond een positieve associatie heeft met iets of iemand, dan zal hij vrolijk reageren bij het zien van die persoon of dat voorwerp.

Als de hond een negatieve associatie heeft met iets of iemand, dan zal hij niet vrolijk reageren bij het zien van die persoon of dat voorwerp.

De manier waarop je hond in het laatste geval reageert, is een 'manier om met moeilijke situaties om te gaan', we noemen dit op zijn Engels ook wel 'coping'. Een hond heeft dan 4 manieren om te reageren:

  • Vluchten
  • Bevriezen
  • Aanvallen
  • Jolig doen

Hieronder vind je voorbeelden van gedrag die horen bij manieren om met de situatie om te gaan.

Hond heeft angst voor riem

Hond rent weg voor riem

Met de kennis van bovenstaande: hoe reageert jouw hond als je aankomt met de riem? Zou je hond weten of vinden dat de riem staat voor iets dat hij heel leuk vindt, dan zou hij enthousiast worden, kwispelen, naar je toe komen etc.

Maar wat als je hond weg wil uit de situatie (vlucht), van zijn af bijt als je hem wilt aanlijnen (aanvallen), stokstijf angstig blijft staan (bevriezen) of onzeker weg rent en rondjes rent waarbij je hem niet kan pakken (jolig doen)? Dit wijst erop dat je hond weet of vindt, dat dat waarvan hij weet dat het volgt op de riem, niet prettig voor hem is.

Bange hond aanlijnen

Bovenstaande resulteert wellicht in een stukje bewustwording. Misschien heb je je niet beseft dat de riem voor jouw hond een negatieve associatie inhield. Wat kan de reden zijn?

  • Is het wandelen aan de lijn voor jouw hond onprettig?
  • Vindt je hond de buitenwereld eng?
  • Heeft je hond iets meegemaakt wat hem heeft doen schrikken?

Ofwel: welke betekenis heeft de riem voor jouw gekregen en wat is de negatieve associatie die hij ermee heeft? Als je begrijpt wat er aan de hand is, naar aanleiding van de informatie in dit artikel, dan begrijp je wellicht ook wat je te doen staat om de riem weer leuk te maken.

Verminderen van angst bij je hond

Meer leren over angst bij jouw hond, de oorzaak van deze angst en de mogelijkheid om de angst te verminderen? Vraag hieronder meer informatie aan: