beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond heeft angst voor riem

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Jouw hond heeft angst voor zijn riem? Hoe komt dit en wat kan je doen om dat te veranderen? Om de situatie beter te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe jouw hond nieuwe dingen leert.

Hoe leert een hond?

Een hond leert snel verbanden leggen. Als ‘dit’ gebeurt, dan volgt er vaak ‘dat’. Vandaar dat hondentraining bestaat uit het straffen of belonen van je hond, afhankelijk van de trainingswijze waar je voorkeur naar uit gaat.

Nu voel je het misschien al aankomen, je hond heeft dus hoogstwaarschijnlijk een relatie gelegd met de riem. Als de riem in beeld komt, dan gebeurt er … Hieronder meer over deze relatie.

Positieve of negatieve associatie

Als de hond een positieve associatie heeft met iets of iemand, dan zal hij vrolijk reageren bij het zien van die persoon of dat voorwerp.

Als de hond een negatieve associatie heeft met iets of iemand, dan zal hij niet vrolijk reageren bij het zien van die persoon of dat voorwerp.

De manier waarop je hond in het laatste geval reageert, is een ‘manier om met moeilijke situaties om te gaan‘, we noemen dit op zijn Engels ook wel ‘coping’. Een hond heeft dan 4 manieren om te reageren:

  • Vluchten
  • Bevriezen
  • Aanvallen
  • Jolig doen
 

Hieronder vind je voorbeelden van gedrag die horen bij manieren om met de situatie om te gaan.

Hond rent weg voor riem

Met de kennis van bovenstaande: hoe reageert jouw hond als je aankomt met de riem? Zou je hond weten of vinden dat de riem staat voor iets dat hij heel leuk vindt, dan zou hij enthousiast worden, kwispelen, naar je toe komen etc.

Maar wat als je hond weg wil uit de situatie (vlucht), van zijn af bijt als je hem wilt aanlijnen (aanvallen), stokstijf angstig blijft staan (bevriezen) of onzeker weg rent en rondjes rent waarbij je hem niet kan pakken (jolig doen)? Dit wijst erop dat je hond weet of vindt, dat dat waarvan hij weet dat het volgt op de riem, niet prettig voor hem is.

Bange hond aanlijnen

Bovenstaande resulteert wellicht in een stukje bewustwording. Misschien heb je je niet beseft dat de riem voor jouw hond een negatieve associatie inhield. Wat kan de reden zijn?

  • Is het wandelen aan de lijn voor jouw hond onprettig?
  • Vindt je hond de buitenwereld eng?
  • Heeft je hond iets meegemaakt wat hem heeft doen schrikken?
 

Ofwel: welke betekenis heeft de riem voor jouw gekregen en wat is de negatieve associatie die hij ermee heeft? Als je begrijpt wat er aan de hand is, naar aanleiding van de informatie in dit artikel, dan begrijp je wellicht ook wat je te doen staat om de riem weer leuk te maken.

Ontspannen wandelen met je hond

Als je hond de riem liever niet ziet komen, kan dat erop wijzen dat je hond de wandeling onprettig vindt. Omdat hij de omgeving spannend vindt of de manier van wandelen. Ontspannen wandelen met je hond kan ervoor zorgen dat jullie beide met plezier de deur uit gaan:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen