beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond haren rug overeind

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Misschien heb je het weleens gezien: een hond waarbij de haren op de rug overeind staan. Weet je wat dit betekent?

Haren overeind staan betekenis hond 

De haren van een hond op zijn rug kunnen omhoog komen, we noemen dit ‘borstelen’. Een hond doet dit niet expres, je kunt het vergelijken met kippenvel. Door een fysiek proces gaan deze haren overeind staan wanneer de hond spanning ervaart. Dit heeft dus niets te maken het dominantie of agressie, wat weleens wordt gedacht. Borstelen is vaak het best te zien bij honden die een korte vacht hebben en het kan van de nek tot de straat te zien zijn. 

Wat betekent het als een hond borstelt?

Maak je geen zorgen als je hond borstelt, dit betekent zeker niet dat er iets mis gaat. Je hond ervaart spanning. Je ziet het regelmatig ontstaan bij een ontmoeting tussen honden. Borstelen is een zogenaamd stress signaal.

Je kunt er dus uit aflezen dat de hond die borstelt, spanning ervaart. Andere stress signalen zijn bijvoorbeeld pootje heffen, tongelen, hijgen of een gat graven. Het gaat om gedragingen die een hond ook in andere situaties laat zien, alleen zijn die situaties niet aanwezig. Vaak is uit de stress signalen af te lezen, dat de hond wat onzeker is. 

Stress is niet altijd negatief, een hond kan ook spanning ervaren tijdens spel of als hij zijn favoriete sport gaat beoefenen. 

Is een hond die borstelt, agressief?

Vaak wordt het gezien als een vorm van agressie, wanneer een hond zijn haren op de rug overeind heeft staan. Dit is zeker niet altijd het geval. Echter, signalen van spanning kunnen wel verraden dat de hond zich niet op zijn gemak voelt. Het heeft dan de maken met de coping stijl van de hond, wat er vervolgens gebeurt. Dit heeft alles te maken met hoe deze hond met spanning omgaat. 

Signalen van spanning herkennen bij je hond

‘Borstelen’ is niet het enige dat een hond kan doen vanuit spanning, zo zijn er nog heel veel andere gedragingen en signalen waaraan je spanning bij je hond kunt aflezen:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen