Hond haren rug overeind

Misschien heb je het weleens gezien: een hond waarbij de haren op de rug overeind staan. Weet je wat dit betekent?

Haren overeind staan betekenis hond 

De haren van een hond op zijn rug kunnen omhoog komen, we noemen dit 'borstelen'. Een hond doet dit niet expres, je kunt het vergelijken met kippenvel. Door een fysiek proces gaan deze haren overeind staan wanneer de hond spanning ervaart. Dit heeft dus niets te maken het dominantie of agressie, wat weleens wordt gedacht. Borstelen is vaak het best te zien bij honden die een korte vacht hebben en het kan van de nek tot de straat te zien zijn. 

hond haren rug overeind

Wat betekent het als een hond borstelt?

Maak je geen zorgen als je hond borstelt, dit betekent zeker niet dat er iets mis gaat. Je hond ervaart spanning. Je ziet het regelmatig ontstaan bij een ontmoeting tussen honden. Borstelen is een zogenaamd stress signaal.

Je kunt er dus uit aflezen dat de hond die borstelt, spanning ervaart. Andere stress signalen zijn bijvoorbeeld pootje heffen, tongelen, hijgen of een gat graven. Het gaat om gedragingen die een hond ook in andere situaties laat zien, alleen zijn die situaties niet aanwezig. Vaak is uit de stress signalen af te lezen, dat de hond wat onzeker is. 

Stress is niet altijd negatief, een hond kan ook spanning ervaren tijdens spel of als hij zijn favoriete sport gaat beoefenen. 

Is een hond die borstelt, agressief?

Vaak wordt het gezien als een vorm van agressie, wanneer een hond zijn haren op de rug overeind heeft staan. Dit is zeker niet altijd het geval. Echter, signalen van spanning kunnen wel verraden dat de hond zich niet op zijn gemak voelt. Het heeft dan de maken met de coping stijl van de hond, wat er vervolgens gebeurt. Dit heeft alles te maken met hoe deze hond met spanning omgaat. 

<< Een overprikkelde hond >>
<< Dominantie bij honden >>
<< Stress bij honden >>

Heb je een vraag? Mail gerust naar info@hondentaak.nl