beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond hapt uit het niets

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Hapt je hond uit het niets, dan is dit lastig gedrag om mee om te gaan. Wanneer gedrag immers uit het niets komt, dan is het onvoorspelbaar en dat leidt tot wantrouwen. Geen fijne basis voor de relatie met je viervoeter in hetzelfde huishouden. 

Happen uit het niets, of kunnen we toch iets voorspellen?

In veel gevallen, is hondengedrag wel een beetje te voorspellen, als je weet waar je op moet letten. 

Hoe kunnen we het gedrag van de hond toch een beetje leren voorspellen?

  • Leren herkennen van hondentaal
  • Goed kijken naar hoe de hond zich voelt
  • Wat gaat er vaak vooraf aan het gedrag?
 

Hondentaal bestaat uit de houding, het gedrag en subtiele signalen van spanning bij de hond. Een geoefend oog herkent dus ook hondentaal die niet alle hondeneigenaren direct zien.

Hondentaal leren (her)kennen

Aan deze subtiele communicatie, kan je vaak zien hoe je hond zich voelt. Als je je hond goed kent, zal je bovendien zien wanneer je hond zich vrolijk voelt en wanneer hij misschien wat prikkelbaarder is. Die prikkelbare modus, kan een aankondiging zijn voor minder leuk gedrag. Dit is een modus waarin je je hond het beste rust kunt geven en weinig van hem moet verwachten. We hebben allemaal weleens zo’n bui. Je hond is geen uitzondering. 

Ook een goede graadmeter, is het gedrag dat vaak voorafgaat aan het ‘happen uit het niets’. Dit vraagt dus om oplettendheid en het herkennen van ‘aankondigende signalen’. Dan bedoel ik dus niet het gedrag van je hond, maar de situatie rondom het happen. Je kunt hier een trend in gaan herkennen die je veel informatie geeft. 

Leer je het gedrag voorspellen, of blijft je hond happen uit het niets?

Je hond kan happen door allerlei redenen, van interne prikkels (niet vrolijk) tot externe prikkels (iets van buitenaf, bijvoorbeeld een aanraking). Een interne prikkel die ook hap gedrag kan veroorzaken, is lichamelijk ongemak, zoals pijn. Is je hond ineens gaan happen en komt het voor jou uit het niets? Denk dan ook eens na over de mogelijkheid dat je hond ergens pijn heeft. Pijn maakt ook prikkelbaar en heeft een grote voorspellende factor voor je hond: ‘als ik daar aangeraakt wordt, doet het pijn’. Pijn is niet altijd makkelijk te herleiden, maar weten dat het een rol kan spelen maakt vaak al bewust en daarmee alert op signalen van eventueel lichamelijk ongemak bij de hond.

Hapt je hond naar jou, uit het niets?

Ook hap gedrag kan je verbeteren door er op de juiste manier mee aan de slag te gaan. Ik help je daar graag bij. In deze cursus leer je waarom je hond hapt en hoe je dit gedrag kunt veranderen/ verbeteren:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen