beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond hapt naar bezoek

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond hapt naar bezoek, wat moet je dan doen?

Wat moet je doen als je hond hapt naar bezoek?

Happen doet je hond in veel gevallen om afstand te creëren, hij wil in dit geval dus dat het bezoek weggaat. Wanneer de hond uithaalt, zal je bezoek in veel gevallen een stap naar achter doen. Het gedrag geeft de hond dus vaak succes. Ervaart je hond eenmaal succes met zijn gedrag, dan zal hij dit gedrag graag herhalen. Het werkte immers goed. Zo wordt agressie bij honden na verloop van tijd vaak erger zonder de juiste aanpak.

Voorkom dus dat je hond de mogelijkheid krijgt om het bezoek te happen. Ook grommen naar bezoek, kan bij succeservaringen van je hond overgaan in happen. Zorg te allen tijde dat de situatie veilige blijft, daar zijn alle partijen bij gebaat. 

Waarom bijt een hond uit het niets? 

Het bijten komt voor jou uit het niets, maar een kenner van hondengedrag zal hoogstwaarschijnlijk al signalen hebben ongemerkt. Je hond kan signalen van onzekerheid hebben getoond, of signalen van spanning zoals overeind staande haren op zijn rug of nek. 

Een hond die overprikkeld is, kan sneller bijten. Een hond die kwispelt is niet perse benaderbaar voor vreemden en kan dus net zo goed tegelijkertijd grommen of zich onprettig voelen. De kwispel is dan slechts een teken van spanning. Hondentaal is moeilijk te lezen, maar de kans is groot dat er zijn signalen zijn geweest die dit gedrag hebben aangekondigd. Een hondenras dat van oorsprong gebruikt werd als waakhond, kan op volwassen leeftijd argwanend zijn naar vreemden. Een jonge hond kan dus op latere leeftijd ‘ineens’ moeite krijgen met het ontvangen van bezoek, ofwel vreemde mensen in huis. Niet elke hond wil graag worden geaaid, en zeker niet door iemand die onbekend is voor de hond. 

Hoe leer ik mijn hond af te happen naar bezoek? 

Voorkom dus dat je hond succes krijgt van zijn gedrag. Dat kan je enerzijds doen door te voorkomen dat je hond kan happen en ten tweede door of de juiste manier te oefenen met bezoek. Bij veel honden start de opwinding al bij de aankondigende signalen, zoals de deurbel. Wil je leren hoe je bezoek op een prettige manier kunt ontvangen, dan kan je hierbij gebruik maken van de online cursus Bezoek

Wat moet je doen als je hond iemand bijt?

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je hond iemand bijt. Als dat gebeurt, is gebleken dat je hond niet met de situatie kan omgaan. Je eerste prioriteit is zorgen dat het nooit meer gebeurt. Voor de persoon, maar zeker ook voor je hond. Je wilt immers niet dat je hond situaties gaat oplossen (in zijn ogen) door te bijten. 

Schakel een goede gedragstherapeut in, of volg 1 van de online cursussen, om te leren hoe je gedrag verandert. Neem zeker geen risico’s en garandeer vanaf nu veiligheid. 

Bezoek ontvangen met je hond trainen

Je hond leren zich gewenst te gedragen bij de ontvangst van bezoek. De cursus Bezoek helpt je hierbij:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen