beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond gromt naar bezoek

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond gromt naar bezoek, dan betekent dat dat je hond het bezoek momenteel niet met open armen ontvangt. Dat is niet raar, maar zegt iets over hoe jouw hond bezoek beleeft. Hij vindt het niet prettig als er onbekende mensen in zijn huis komen. Het kan zijn dat jouw hond altijd wat terughoudend is naar vreemde mensen? Komen ze dan zijn vertrouwde ‘eigen’ omgeving binnen, dan is dat bedreigend. De meeste huizen zijn ook vrij beperkt in ruimte. Bezoek komt dus al snel erg dichtbij.

Het is dus niet raar, met dat betekent niet dat je er niets aan moet of kunt veranderen. Wil je weer op een prettige manier bezoek kunnen ontvangen, dan is de online cursus Bezoek voor jou zeer geschikt.

Het bezoek waar de hond naar gromt

Mogelijk gromt jouw hond naar al je bezoek. Het kan ook zijn dat je hond vooral gromt naar bezoek dat aandacht aan je hond besteed. Hem aankijkt en tegen hem praat bijvoorbeeld. Een onbekende hond recht in zijn ogen aankijken is niet altijd een goed idee, het kan een provocerend effect hebben. 

Vraag dus aan het bezoek om je hond te negeren.

Grommen naar bezoek is ongewenst gedrag

Natuurlijk ervaar je het grommen van je hond naar het bezoek als ongewenst gedrag. Of niet, maar dan ben je zelf misschien ook niet zo gek op het bezoek? De meeste eigenaren vinden het vervelend of zelfs gênant wanneer hun hond gromt naar het bezoek. Voor bezoek is het natuurlijk ook niet erg plezierig en mogelijk zijn ze echt bang voor de hond. Kortom, je wil iets aan deze situatie veranderen. 

Van je hond verwachten om niet te grommen naar het bezoek omdat jij het zegt, is voor je hond een lastige opgave. Hij voelt zich immers bedreigt in zijn eigen (anders zo veilige) huis. Hoe ongewenst ook, vanuit je hond zijn perspectief is het geen raar gedrag. 

Grommen naar bezoek is communicatie

Door te grommen geeft jouw hond aan dat hij zich niet ontspannen voelt in deze situatie. Je hond vertellen dat hij niet mag grommen, betekent dat je hem vertelt hij zich niet mag uiten. Je hond grommen verbieden kan zelfs gevaarlijk zijn. Grommen is namelijk ook een waarschuwing. Negeer je deze waarschuwing (negeer je de gevoelens van je hond en pas je de situatie niet aan) dan kan het zo zijn dat je hond een stap verder gaat en bijt. 

Een grommende hond is dus niet ongevaarlijk. Bouwt de spanning op, dan is de volgende stap een hap of beet. Ik begrijp het als je schrikt van deze informatie, maar je kunt maar beter gewaarschuwd zijn.

Hond bijt bezoek

Een hond kan het bezoek ook happen of bijten. Het gedrag is dan al echt de verkeerde kant op ontwikkeld, zoals je ook hierboven leest als waarschuwing bij het grommen. Voorkom ten alle tijden dat de hond het bezoek kan bijten. Dit voorkomt dat je hond dit gedrag verder ontwikkelt. De hond daarnaast trainen, kan ervoor zorgen dat dit gedrag de goede kant op verandert. 

Gedrag naar bezoek verbeteren

Het vervelende van agressief gedrag zoals grommen of bijten, is dat het vaak erger wordt naarmate de tijd vordert. Je hond ervaart succes van zijn gedrag en voelt zich hierdoor steeds een beetje zekerder. De kans dat hij dan steeds iets agressiever wordt, is groot. Heeft je hond eenmaal gebeten, dan is de kans groot dat hij dat opnieuw zal doen. Voorkom dus dat het zover komt. Ga met dit gedrag aan de slag voordat het uit de hand loopt. Gedrag veranderen is makkelijker als je er zo snel mogelijk mee begint. 

Bezoek ontvangen met je hond

Op een ontspannen manier bezoek ontvangen met je hond:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen