beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond gromt en kwispelt

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Wat betekent het als een hond gromt en kwispelt? Het idee bestaat bij de meeste mensen dat honden die kwispelen vrolijk zijn. 

Een kwispelende hond is vrolijk

Toch is dit zeker niet altijd het geval. Kwispelen is een teken van opwinding of spanning en kan dus ook plaatsvinden in gevallen waarbij de hond niet vrolijk en ontspannen is, maar juist gespannen en argwanend. 

Wanneer kwispelt een hond?

  • Bij een ontmoeting
  • Tijdens spel
  • In een dreigende situatie
 

Wanneer gromt en kwispelt een hond tegelijkertijd?

In die laatstgenoemde situatie is de hond duidelijk niet vrolijk, maar kan hij wel kwispelen. In deze situatie zou het ook heel logisch zijn dat de hond gromt en kwispelt. Tijdens spel kan deze combinatie ook voorkomen, want tijdens spel oefenen honden alle gedragingen. En dus ook grommen en kwispelen, soms tegelijk. Grommen tijdens spel betekent niet dat de hond gevaarlijk is. 

Bij een ontmoeting kan grommen en kwispelen voorkomen wanneer de hond angstig of onzeker is, of als de hond territoriaal gedrag vertoont (verdedigen van een ‘eigen’ omgeving). 

Hoe herken je de vrolijke kwispelende hond?

Natuurlijk kan een kwispel ook gewoon een uiting zijn van vrolijk gedrag. 

Aan de kwispel zelf in combinatie met het overige gedrag van de hond én de context, kan je vaak herleiden wat de intentie is. Een vrolijke kwispel is vaak een brede kwispel. Heeft de hond een brede kwispel, dan beweegt vaak zijn hele achterwerk mee. De kop ziet er vrolijk en ontspannen uit met zogenaamde ‘zachte’ ogen. 

Hoe herken je een niet-vrolijke kwispel?

Het tegenovergestelde is een stijve kwispel, waarbij de staart gespannen en snel heen en weer beweegt. Hieruit kan je veel meer spanning aflezen. Maar… het betekent niet dat deze hond slechte intenties heeft. Een en ander is afhankelijk van de overige signalen en de context én de manier waarop deze hond met spannende situaties omgaat. Is de hond gespannen vanwege een persoon, dan is de kans groot dat hij een starende blik heeft die op deze persoon gericht is. Daarbij kan de hond grommen (én kwispelen). Deze tekenen tezamen zijn wel een reden om goed op je hoeden te zijn en mogelijk deze hond niet verder te benaderen. 

Hoe herken je leuk spel?

Honden die met elkaar spelen, zijn leuk om naar te kijken. Maar de interactie tussen honden verloopt niet vanzelfsprekend ontspannen. Hoe herken je leuk spel tussen twee honden?

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen