Hond gromt en kwispelt

Wat betekent het als een hond gromt en kwispelt? Het idee bestaat bij de meeste mensen dat honden die kwispelen vrolijk zijn. 

Een kwispelende hond is vrolijk

Toch is dit zeker niet altijd het geval. Kwispelen is een teken van opwinding of spanning en kan dus ook plaatsvinden in gevallen waarbij de hond niet vrolijk en ontspannen is, maar juist gespannen en argwanend. 

Wanneer kwispelt een hond?

  • Bij een ontmoeting
  • Tijdens spel
  • In een dreigende situatie

Wanneer gromt en kwispelt een hond tegelijkertijd?

In die laatstgenoemde situatie is de hond duidelijk niet vrolijk, maar kan hij wel kwispelen. In deze situatie zou het ook heel logisch zijn dat de hond gromt en kwispelt. Tijdens spel kan deze combinatie ook voorkomen, want tijdens spel oefenen honden alle gedragingen. En dus ook grommen en kwispelen, soms tegelijk. Grommen tijdens spel betekent niet dat de hond gevaarlijk is. 

Bij een ontmoeting kan grommen en kwispelen voorkomen wanneer de hond angstig of onzeker is, of als de hond territoriaal gedrag vertoont (verdedigen van een 'eigen' omgeving). 

Hoe herken je de vrolijke kwispelende hond?

Natuurlijk kan een kwispel ook gewoon een uiting zijn van vrolijk gedrag. 

Hond gromt en kwispelt

Aan de kwispel zelf in combinatie met het overige gedrag van de hond én de context, kan je vaak herleiden wat de intentie is. Een vrolijke kwispel is vaak een brede kwispel. Heeft de hond een brede kwispel, dan beweegt vaak zijn hele achterwerk mee. De kop ziet er vrolijk en ontspannen uit met zogenaamde 'zachte' ogen. 

Hoe herken je een niet-vrolijke kwispel?

Het tegenovergestelde is een stijve kwispel, waarbij de staart gespannen en snel heen en weer beweegt. Hieruit kan je veel meer spanning aflezen. Maar... het betekent niet dat deze hond slechte intenties heeft. Een en ander is afhankelijk van de overige signalen en de context én de manier waarop deze hond met spannende situaties omgaat. Is de hond gespannen vanwege een persoon, dan is de kans groot dat hij een starende blik heeft die op deze persoon gericht is. Daarbij kan de hond grommen (én kwispelen). Deze tekenen tezamen zijn wel een reden om goed op je hoeden te zijn en mogelijk deze hond niet verder te benaderen. 

Meer lezen?

<< hond gromt bij aaien >>
<< de hond gromt naar bezoek >>
<< Waarom gromt een hond? >>

Heb je vragen? Mail naar info@hondentaak.nl