Hond gedrag afleren

Je hond gedrag afleren, kan op elke leeftijd! Wel zullen de ervaringen, en het reeds aangeleerde gedrag, bepalen hoe snel je je hond gedrag kunt afleren en in hoeverre het gedrag voor altijd weg blijft.

Aangeleerd gedrag afleren

Stel: je pup heeft iets geleerd, wat hij sinds een paar dagen doet. Bijvoorbeeld in je broekspijp of je veters bijten. Zodra je een goede manier hebt gevonden om dit gedrag af te leren, bijvoorbeeld door je pup snel af te leiden, is de kans groot dat je dit gedrag succesvol afleert. Bovendien hoort het bij een fase dat pups in dingen bijten.

In hoeverre aangeleerd gedrag goed af te leren is, heeft te maken met een aantal factoren:

  • De leeftijd van de hond
  • Hoe lang de hond het gedrag al vertoont
  • In hoeverre dit gedrag voor de hond succesvol is

 Hond gedrag afleren

Met dat laatste punt wil ik zeggen: als de hond zijn gedrag als zeer succesvol ervaart zal hij dat gedrag heel graag blijven uitvoeren. Gedrag dat te maken heeft met eten, zoals stelen van tafel of uit een prullenbak, kan dus voor de hond een grote motivatie hebben. Ook najagen en ander gedrag waarbij de hond een 'rush' krijgt, zal niet altijd eenvoudig af te leren zijn.

Motivatie

Dat gezegd hebbende, is het voor het afleren van gedrag, dus slim om op zoek te gaan naar de motivatie van jouw hond. Je hond vertellen dat hij iets niet mag doen wat hij erg graag doet, werkt slecht als er veel verleiding is om dat gedrag toch uit te voeren. Je zult dus slimmer moeten zijn, door bijvoorbeeld de verleiding uit de weg te gaan en/ of een andere motivatie te zoeken waarbij je wel blij bent met het gedrag van je hond. 

Gewenst gedrag aanleren

Dat brengt ons op het volgende: In veel gevallen is gedrag goed af te leren, door je hond ander gedrag aan te leren. Het één vervangt het ander. Het voordeel is dat je het gewenste gedrag kunt belonen, wat

a. motiverend werkt voor jouw hond, en
b. een veel leukere sfeer tot gevolg heeft

Als het kan, is gewenst gedrag aanleren om ongewenst gedrag te voorkomen, vaak een fijne oplossing

Heb je vragen na aanleiding van de inhoud van dit artikel, of wil je graag advies over het gedrag van jouw hond? Mail dan naar info@hondentaak.nl