beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond gedrag afleren

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Je hond gedrag afleren, kan op elke leeftijd! Wel zullen de ervaringen, en het reeds aangeleerde gedrag, bepalen hoe snel je je hond gedrag kunt afleren en in hoeverre het gedrag voor altijd weg blijft.

Aangeleerd gedrag afleren

Stel: je pup heeft iets geleerd, wat hij sinds een paar dagen doet. Bijvoorbeeld in je broekspijp of je veters bijten. Zodra je een goede manier hebt gevonden om dit gedrag af te leren, bijvoorbeeld door je pup snel af te leiden, is de kans groot dat je dit gedrag succesvol afleert. Bovendien hoort het bij een fase dat pups in dingen bijten.

In hoeverre aangeleerd gedrag goed af te leren is, heeft te maken met een aantal factoren:

  • De leeftijd van de hond
  • Hoe lang de hond het gedrag al vertoont
  • In hoeverre dit gedrag voor de hond succesvol is
 

Met dat laatste punt wil ik zeggen: als de hond zijn gedrag als zeer succesvol ervaart zal hij dat gedrag heel graag blijven uitvoeren. Gedrag dat te maken heeft met eten, zoals stelen van tafel of uit een prullenbak, kan dus voor de hond een grote motivatie hebben. Ook najagen en ander gedrag waarbij de hond een ‘rush’ krijgt, zal niet altijd eenvoudig af te leren zijn.

Motivatie

Dat gezegd hebbende, is het voor het afleren van gedrag, dus slim om op zoek te gaan naar de motivatie van jouw hond. Je hond vertellen dat hij iets niet mag doen wat hij erg graag doet, werkt slecht als er veel verleiding is om dat gedrag toch uit te voeren. Je zult dus slimmer moeten zijn, door bijvoorbeeld de verleiding uit de weg te gaan en/ of een andere motivatie te zoeken waarbij je wel blij bent met het gedrag van je hond. 

Gewenst gedrag aanleren

Dat brengt ons op het volgende: In veel gevallen is gedrag goed af te leren, door je hond ander gedrag aan te leren. Het één vervangt het ander. Het voordeel is dat je het gewenste gedrag kunt belonen, wat

a. motiverend werkt voor jouw hond, en
b. een veel leukere sfeer tot gevolg heeft

Als het kan, is gewenst gedrag aanleren om ongewenst gedrag te voorkomen, vaak een fijne oplossing.

Gratis cursus beloningsgericht trainen

Een training gericht op het belonen van gewenst gedrag werpt zijn vruchten af:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen