Hond gebeten door andere hond

Als je hond wordt gebeten door een andere hond, dan kan dit nogal wat impact hebben. Bij je hond én bij degene die dit samen met de hond meemaakt.

Nare ervaring

Dat dit een nare ervaring is, staat buiten kijf. Als je erbij bent wanneer je hond wordt gebeten, kan dat een heel heftige ervaring zijn. Soms is er sprake van veel onmacht, in een situatie waarin je het gevoel hebt niets te kunnen doen voor je hond. Of waarin je misschien achteraf allerlei scenario's bedenkt, wat je eigenlijk had moeten doen.

Of deze ervaring leidt tot een trauma (bij jou en/ of je hond), kan je van tevoren niet voorspellen.

Trauma?

Een dergelijke ervaring kan makkelijk leiden tot een trauma. Bij je hond is dit trauma makkelijk te herkennen:

Kenmerken trauma bij een hond →

Gedrag dat na een traumatische gebeurtenis kan ontstaan, is willen vluchten als er een andere hond aankomt, ernaar blaffen, uitvallen, grommen, bijten, etc. Een trauma is één van de veelvoorkomende oorzaken van dergelijk gedrag. 

Hond valt uit naar andere honden →

Kom je tot de conclusie dat niet (alleen) je hond een trauma heeft opgelopen, maar jij (ook), dan merk je dat aan: bang zijn om met de hond te gaan wandelen, zweethanden en andere signalen bij het zien van een naderende hond etc. 

Het kan helpen om veel te leren over hondengedrag en daarmee situaties goed te kunnen inschatten. Het geeft je de nodige kennis om te beoordelen wat je kunt verwachten van een situatie met een andere hond. 

Twee partijen

Is jouw hond gebeten door een andere hond in een situatie waarin jouw hond duidelijk geen enkele schuld had? Overweeg om melding te maken van het incident, zodat de politie op de hoogte is van het voorval. Hiermee voorkom je mogelijk dat het een andere hond ook zal overkomen. In sommige gevallen is de schuld niet geheel duidelijk. Bijvoorbeeld omdat de andere hond was aangelijnd en jouw hond los liep in een aangelijnd gebied. Of doordat het gedrag van jouw hond, leidde tot een gevecht tussen de honden. Het is niet altijd helemaal gezegd dat de hond die bijt volledig 'de schuld' draagt. Wel zou de eigenaar kunnen overwegen gebruik te gaan maken van een muilkorf. Immers, voorkomen is beter dan genezen. 

Had ik maar.... 

Achteraf komen er mogelijk inzichten door het voorval. Natuurlijk is te hopen dat je hond volledig herstelt, zowel fysiek als mentaal. Evenals iedereen die erbij was. Natuurlijk heeft het geen zin om te blijven denken 'had ik maar...', al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan. 


Heb je een vraag over de training of het gedrag van jouw hond? Mail gerust naar info@hondentaak.nl