beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond gebeten door andere hond

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond wordt gebeten door een andere hond, dan kan dit nogal wat impact hebben. Bij je hond én bij degene die dit samen met de hond meemaakt.

Nare ervaring

Dat dit een nare ervaring is, staat buiten kijf. Als je erbij bent wanneer je hond wordt gebeten, kan dat een heel heftige ervaring zijn. Soms is er sprake van veel onmacht, in een situatie waarin je het gevoel hebt niets te kunnen doen voor je hond. Of waarin je misschien achteraf allerlei scenario’s bedenkt, wat je eigenlijk had moeten doen.

Of deze ervaring leidt tot een trauma (bij jou en/ of je hond), kan je van tevoren niet voorspellen.

Trauma?

Een dergelijke ervaring kan makkelijk leiden tot een trauma. Bij je hond is dit trauma makkelijk te herkennen:

Kenmerken trauma bij een hond →

Gedrag dat na een traumatische gebeurtenis kan ontstaan, is willen vluchten als er een andere hond aankomt, ernaar blaffen, uitvallen, grommen, bijten, etc. Een trauma is één van de veelvoorkomende oorzaken van dergelijk gedrag. 

Hond valt uit naar andere honden →

Kom je tot de conclusie dat niet (alleen) je hond een trauma heeft opgelopen, maar jij (ook), dan merk je dat aan: bang zijn om met de hond te gaan wandelen, zweethanden en andere signalen bij het zien van een naderende hond etc. 

Het kan helpen om veel te leren over hondengedrag en daarmee situaties goed te kunnen inschatten. Het geeft je de nodige kennis om te beoordelen wat je kunt verwachten van een situatie met een andere hond. 

Twee partijen

Is jouw hond gebeten door een andere hond in een situatie waarin jouw hond duidelijk geen enkele schuld had? Overweeg om melding te maken van het incident, zodat de politie op de hoogte is van het voorval. Hiermee voorkom je mogelijk dat het een andere hond ook zal overkomen. In sommige gevallen is de schuld niet geheel duidelijk. Bijvoorbeeld omdat de andere hond was aangelijnd en jouw hond los liep in een aangelijnd gebied. Of doordat het gedrag van jouw hond, leidde tot een gevecht tussen de honden. Het is niet altijd helemaal gezegd dat de hond die bijt volledig ‘de schuld’ draagt. Wel zou de eigenaar kunnen overwegen gebruik te gaan maken van een muilkorf. Immers, voorkomen is beter dan genezen. 

Had ik maar…. 

Achteraf komen er mogelijk inzichten door het voorval. Natuurlijk is te hopen dat je hond volledig herstelt, zowel fysiek als mentaal. Evenals iedereen die erbij was. Natuurlijk heeft het geen zin om te blijven denken ‘had ik maar…’, al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan. 

Kenmerken van een trauma

Vraag je je af of je hond een trauma heeft opgelopen door een aanvaring met een andere hond? Lees hier meer over de kenmerken van een trauma:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

redirectie

Redirectie

Redirectie, dit heeft te maken met een hond die in stressvolle situaties bijvoorbeeld hapt in zijn riem of eigenaar. De

Lees verder >>