beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond gaat achter fietsers aan

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond achter fietsers aan gaat, is de kans groot dat je hond een bepaalde jachtdrift heeft. Dat hij bijvoorbeeld ook achter vogels, katten, hardlopers, stepjes, brommers of auto’s aan gaat. Dingen die bewegen, kunnen worden opgejaagd. Omdat die dingen dan blijven bewegen, of harder gaan bewegen, kan je hond dit zien als een leuk spel. 

Waarom gaat je hond achter fietsers aan?

Hond gaat achter fietsers aan

Jagen of ergens achteraan rennen bezorgt jouw hond dopamine, hierdoor geeft dit gedrag jouw hond een lekker gevoel. Met andere woorden: het gedrag is voor jouw hond zelfbelonend en zelfs verslavend. Dit is waarom je hond het gedrag blijft herhalen en mogelijk wordt het met de tijd juist erger. Voor jouw hond is het dus een super succesvol spel, zolang hij de kans krijgt. Voor jou en de fietsers is het minder leuk. Tijd om dit gedrag te veranderen dus. 

Een andere reden dat je hond achter fietsers aanrent, ernaar blaft of ernaar uitvalt, is dat je hond de fietsers simpelweg niet gewend is en ervan schrikt. 

Hoe kan ik mijn hond afleren om achter fietsers aan te rennen?

Belangrijk bij elke vorm van ongewenst gedrag, is dat je gaat voorkomen dat het optreedt. In dit geval zou je ervoor kunnen kiezen om je hond aan te lijnen of om fietsers uit de weg te gaan. In dat laatste geval voorkom je het gedrag.  Je doet hiermee de fietsers een groot plezier, je garandeert ieders veiligheid en zorgt ervoor dat het gedrag niet meer plaatsvindt. Dat zijn mooie eerste stappen, maar hiermee leer je het gedrag natuurlijk niet af.

Hilde De Smet
Hilde De Smet
Lees verder
ik heb al verschillende online én life trainingen gevolgd. Alhoewel deze me best veel geleerd hebben, bleef de reactie van Elio (nogal reactieve Border Collie van 3 jaar) op auto’s, fietsen, brommers, steps… moeilijk te beheren. Door de specifieke aanpak in de cursus sociale hond is dit al behoorlijk verbeterd. De aanpak gericht op het omgaan met triggers werkt goed. De nadruk op het proces en de kleine stapjes hebben voor iedereen, niet in het minst voor Elio, rust gebracht. We amuseren ons gewoon met de oefeningen. Er is nog steeds ruimte voor verbetering maar met de hervonden energie en hoop blijven we er rustig aan verder werken.

Om het gedrag af te leren, is het belangrijk dat je de motivatie van je hond verandert. Je zou kunnen zeggen: dat je je hond ander gedrag leert, dat ook succesvol voor je hond is. Gedrag dat je hond dus ook graag zal herhalen. Dat nieuwe (gewenste) gedrag, ga je oefenen in deze situatie met fietsers. Zo train je een nieuwe gewoonte. Na veel oefenen, zal je hond dus dit nieuwe (gewenste) gedrag vertonen. Op die manier heb je je hond op een, voor alle partijen, prettige manier geleerd om niet meer achter fietsers aan te rennen. 

Hond leren fietsers te negeren

Wil je meer leren over het aanleren van gewenst gedrag in situaties met mensen, honden en dus bijvoorbeeld ook fietsers, lees dan hier verder over de Online cursus Sociale Hond

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen