Hond gaat achter fietsers aan

Als je hond achter fietsers aan gaat, is de kans groot dat je hond een bepaalde jachtdrift heeft. Dat hij bijvoorbeeld ook achter vogels, katten, hardlopers, stepjes, brommers of auto’s aan gaat. Dingen die bewegen, kunnen worden opgejaagd. Omdat die dingen dan blijven bewegen, of harder gaan bewegen, kan je hond dit zien als een leuk spel. 

Waarom gaat je hond achter fietsers aan?

Jagen of ergens achteraan rennen bezorgt jouw hond dopamine, hierdoor geeft dit gedrag jouw hond een lekker gevoel. Met andere woorden: het gedrag is voor jouw hond zelfbelonend en zelfs verslavend. Dit is waarom je hond het gedrag blijft herhalen en mogelijk wordt het met de tijd juist erger. Voor jouw hond is het dus een super succesvol spel, zolang hij de kans krijgt. Voor jou en de fietsers is het minder leuk. Tijd om dit gedrag te veranderen dus.

Hond gaat achter fietsers aan

Een andere reden dat je hond achter fietsers aanrent, ernaar blaft of ernaar uitvalt, is dat je hond de fietsers simpelweg niet gewend is en ervan schrikt. 

Hoe kan ik mijn hond afleren om achter fietsers aan te rennen?

Belangrijk bij elke vorm van ongewenst gedrag, is dat je gaat voorkomen dat het optreedt. In dit geval zou je ervoor kunnen kiezen om je hond aan te lijnen of om fietsers uit de weg te gaan. In dat laatste geval voorkom je het gedrag.  Je doet hiermee de fietsers een groot plezier, je garandeert ieders veiligheid en zorgt ervoor dat het gedrag niet meer plaatsvindt. Dat zijn mooie eerste stappen, maar hiermee leer je het gedrag natuurlijk niet af. Om het gedrag af te leren, is het belangrijk dat je de motivatie van je hond verandert. Je zou kunnen zeggen: dat je je hond ander gedrag leert, dat ook succesvol voor je hond is. Gedrag dat je hond dus ook graag zal herhalen. Dat nieuwe (gewenste) gedrag, ga je oefenen in deze situatie met fietsers. Zo train je een nieuwe gewoonte. Na veel oefenen, zal je hond dus dit nieuwe (gewenste) gedrag vertonen. Op die manier heb je je hond op een, voor alle partijen, prettige manier geleerd om niet meer achter fietsers aan te rennen. 

Wil je meer leren over het aanleren van gewenst gedrag in situaties met mensen, honden en dus bijvoorbeeld ook fietsers, lees dan hier verder over de Online cursus Sociale Hond


Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl