Hond en bezoek

Zeker als je hond vreemde mensen niet direct met open poten ontvangt in zijn eigen huis, kan het lastig zijn om bezoek te ontvangen.

Wat te doen met je hond als er bezoek komt? (6 tips)

Reageert jouw hond rustig op vreemde mensen die binnen komen? Dan mag hij lekker los rondlopen in huis en krijgt hij alle ruimte en vrijheid. Is dat niet het geval? Je hond blaft, gromt, hapt of springt op? Dat is het belangrijk dat je je hond leert welk gedrag dan wél gewenst is. Je hond kan ruimte en vrijheid nog niet aan en heeft sturing nodig. Als je hond niet ontspannen reageert, is het dus verstandig om zelf de controle te houden over de situatie.

Bezoek komt voor jou, niet voor je hond

Bezoekers komen over het algemeen voor jou en niet voor je hond. Reageert je hond onheilspellend, dan doe je niet de deur open zodat je hond blaffend op je visite kan afrennen. Handiger is om je hond in de kamer te laten wachten. In principe blijft je hond achter jou. Jij laat de mensen binnen. Controle is hier het sleutelwoord.

Tip 1: Laat je bezoek niet ‘op de hond inlopen’ 

Ga je de woonkamer in, zorg dan dat de situatie veilig blijft. Gaat je hond op bezoekers af, lijn hem dan even aan en zorg dat je je hond aan de lijn vast hebt voordat de mensen de kamer binnen loopt. Loopt visite vervolgens de woonkamer in, dan neem je je hond mee opzij (uit de looprichting) om de mensen te laten passeren. Laat hen naar de woonkamer lopen en jullie volgen rustig.

Tip 2: Sommige honden reageren veel rustiger als bezoek al binnen is.

Je kunt er dus (in eerste instantie) ook voor kiezen om zelf met je hond naar buiten te lopen en je bezoekers binnen te laten.

Is je hond überhaupt terughoudend naar vreemde mensen, dan is de kans groot dat hij vreemde mensen in huis ook niet kan waarderen. Laat bezoek je hond negeren. Je hond hoeft niet geaaid te worden om kennis te maken met de mensen die binnen komen. Op een afstandje blijven is ook kennismaken, je hond gebruikt daarbij namelijk zijn neus.

Tip 3: Een angstige hond wil je vooral leren dat bezoek leuk is, bijvoorbeeld door hem wat lekkers te geven als er iemand binnen komt

Hond rustig bij het ontvangen van bezoek

Voorkom dat er gedrag optreedt waarvan je niet wilt dat je hond het vertoont. Daarnaast: leer je hond ander gedrag in reactie op mensen die je huis binnenkomen.

Tip 4: Als je ander gedrag wilt aanleren, dan is het zaak dat je hond dit gedrag eerst al feilloos kan uitvoeren zonder de aanwezigheid van bezoek.

Trainen van nieuw gedrag in de aanwezigheid van opwindende factoren, zoals bezoek, is lastig. De afleiding beïnvloedt het leervermogen van jouw hond in negatieve zin. Nieuw gedrag leer je dus altijd eerst aan in een omgeving waarin geen of zo min mogelijk afleiding is. Vervolgens voeg je steeds meer afleiding toe, totdat je hond in staat is om dit gedrag ook goed uit te voeren in de aanwezigheid van bezoek.

Tip 5: Wil je rustig oefenen, nodig dan ‘oefen-bezoek’ uit en informeer hen wat je verwacht en hoe ze dienen te reageren op jouw hond.

Is jouw bezoek niet in staat om je hond te negeren, dan kan het handig zijn om een andere oplossing te zoeken. Bijvoorbeeld de hond in een aparte ruimte, de hond achter een hekje of je hond aan de wandel te sturen met iemand anders.

Tip 6: Neem je tijd en blijf rustig. Alleen door rust te creëren en te belonen, kan je je hond beter gedrag leren.

Luistert je hond uitstekend, leer hem dan om in zijn mand te gaan liggen als er bezoek komt. Zet de mand in een rustige hoek van de kamer, zeker niet in of dicht langs de looproute. Geef je hond daar iets lekkers waarmee hij een tijdje zoet is.

Is je hond vriendelijk voor mensen, en je bezoek vriendelijk voor honden, dan kan je je hond toestemming geven om zijn mand uit te komen om kennis te maken zodra en zolang hij rustig is.
Heb je een vraag? Mail naar info@hondentaak.nl

Verder lezen: