beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond doet afstandelijk

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Wat als je je hond afstandelijk vindt? Laten we eens onderzoeken wat er aan de hand kan zijn. Waarom is je hond afstandelijk? Is hij altijd al zo geweest en is je hond gewoon niet zo’n vrijkous? Of is er iets anders aan de hand?

Is je hond altijd al wat afstandelijk?

Waar de ene hond altijd alles en iedereen fantastisch vindt, het liefst ín je kruipt en alle andere honden het einde vindt, is de ander afstandelijker of meer op zichzelf. Er is geen goed of fout, het kan een kwestie van verschil in karakter zijn. 

Idealiter denkt je hond er net zo over als jij en houdt hij net als jij verschrikkelijk veel van knuffelen. Of juist niet. Maar als er verschillen zijn in wensen, dan heb je het daar maar mee te doen. Als je hond nou eenmaal niet zo houdt van innig lichamelijk contact, dan heb je dat maar te respecteren. Hoe jammer ook. 

Is je hond zich plotseling afstandelijker gaan gedragen?

Het verhaal krijgt een andere wending, als dit gedrag plotseling ontstaan is. Er kunnen dan een aantal oorzaken aan ten grondslag liggen, zoals:

  • Een lichamelijk ongemak. Denk bijvoorbeeld aan een oorontsteking. Dit kan ertoe leiden dat je hond tijdelijk even geen innige knuffels meer kan waarderen. Omdat zijn oren dan gevoelig zijn en aanraking simpelweg pijn kan doen. Ook een hond die bijvoorbeeld een nekhernia heeft opgelopen of een andere kwaal die pijn veroorzaakt bij aanraking, kan afstand bewaren om pijn uit de weg te gaan. Uiteraard is een bezoek aan de dierenarts hier de beste oplossing
  • Een vervelende ervaring kan er ook voor zorgen dat je hond zich plotseling afstandelijker gedraagt. Stel, je bent boos op je hond geworden, om wat voor reden dan ook. Je hebt flink op hem gemopperd en je hond was daarvan nogal onder de indruk. Een logisch gevolg vanuit je hond als reactie hierop, is afstand. Je bent even niet meer zo vertrouwd als daarvoor en je hond blijft letterlijk op veilige afstand. In dit geval is het zaak het vertrouwen te herstellen. 

Hond doet afstandelijk naar andere honden

Ook hier wil je je dezelfde vraag stellen als hierboven, namelijk: is je hond altijd al afstandelijk naar andere honden? Is je hond nog een pup, dan is het zaak om hem goed te gaan socialiseren met andere honden. Is je hond al op leeftijd en afstandelijk naar andere honden, maar ervaar je er geen problemen van? Dan kan het een deel van het karakter van je hond zijn. Mogelijk is hij gewoon liever op zichzelf. Het wordt anders als je problemen ervaart van angst voor andere honden. Daar is wat aan te doen, dat gedrag is in zekere zin trainbaar.

Ook in deze situatie, kan er sprake zijn van een lichamelijk ongemak. Je dierenarts is dan de aangewezen persoon om te bezoeken. 

Subtiele signalen van spanning herkennen bij je hond

Meld je aan voor gratis informatie over hondentaal:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen