Hond bot afpakken

Ken je dat? Je wilt je hond zijn bot afpakken, maar hij houdt het alleen maar steviger vast en doet zijn best het te houden. Misschien loopt hij ermee weg, daagt je uit of gromt hij zelfs naar je. 'Los' werkt helemaal niet om je hond zijn bot te laten loslaten.

Maar je moet toch het bot van je hond kunnen wegpakken?

Dominant?

Geeft jouw hond zijn bot niet af, of heb je problemen dingen van je hond af te pakken, dan zullen mensen misschien tegen je zeggen dat je hond dominant is. Dat je vooral moet zorgen dat je dingen van je hond kunt afpakken, want jij bent immers de baas. Hoe zit dat precies? Lees hier meer: is jouw hond dominant

Hond beschermt zijn bezit

Een hond kan leren om zijn bezit te beschermen. Misschien heb je ergens geleerd of gelezen dat je de bezittingen van je hond eerst een aantal keren moet wegpakken, om je hond te leren dat dit ok is. Vaak werkt deze aanpak averechts en leert een hond op die manier juist om zijn bezittingen te beschermen. Kennelijk wil jij deze dingen ook hebben en is het nodig om waakzaam te zijn, zodat ze niet worden afgepakt. Vaak gaat het dan over etenswaar van je hond, zoals de voerbak en zijn botjes. Maar het kan ook bezit zijn in de vorm van speelgoed of dingen die je hond in huis pikt, zoals een theedoek, een slipper of de afstandsbediening van de televisie. In dat laatste geval wordt het vaak een strijd om dit van je hond af te pakken en rent hij ermee weg zodra je in de buurt komt. Je hond heeft dan geleerd dat jij deze dingen komt afpakken zodra hij ermee in zijn bek loopt.

De eerste signalen van bezitsagressie

Wanneer een hond zijn bezit verdedigt, denk aan een kluifje, dan zie je vaak in eerste instantie dat de hond argwanend is (voordat dat er sprake is van een vorm van agressie). Bijvoorbeeld:

1. je hond draait zijn hoofd met kluif weg, buigt over de kluif heen of loopt ermee weg. Een eigenaar die dit ziet bij zijn hond, maakt zich vaak niet direct zorgen. Echter, in een volgend stadium kan je hond hetgeen hij wilt houden
2. omklemmen, zijn lichaam kan verstarren/ verstijven, hij kan ook gaan grommen (agressie) etc.
3. vaak komt het echte happen en soms vervolgens bijten, pas na deze signalen

Herken je dus aankondigende signalen van bezitsagressie bij je hond? Wees je bewust van het eventuele gevolg als het zo door gaat en verander het gedrag van je hond!

Hoe leer je je hond los laten?

Een strijd van willen afpakken of achter je hond aanrennen om iets van hem te pakken te krijgen, werkt vaak moeizaam. Het geeft jou veel frustratie en helpt je geen stap verder. In tegendeel zelfs! 

Wil je leren hoe je je hond leert loslaten? Zodat:

  • Je hond geen agressie vertoont als je bij zijn voerbak in de buurt komt?
  • Er geen spullen uit huis worden gepakt door je hond?
  • Je in staat bent zijn bot af te pakken?
  • Er geen strijd meer is om dingen die je hond pakt en niet meer wil loslaten?

Volg deze stap-voor-stap cursus en leer hoe je zonder strijd dingen kunt afpakken van je hond: