beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond blaft naar voorbijgangers in tuin 

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond blaft naar voorbijgangers in de tuin, dan is dat onrustig voor jezelf, je buren en ja, zelfs voor je hond. De meeste mensen zitten toch voor hun rust in de tuin, een blaffende hond kan jouw rust bruut verstoren. Wat te doen?

Blaft jouw hond in andere situaties ook naar voorbijgangers? 

Veel honden blaffen in meer situaties, dan alleen in de tuin. Geldt dit voor jouw hond ook? Dan is het belangrijk om je oefening wat breder te trekken. Zo blaffen sommige honden die naar voorbijgangers in de tuin blaffen, ook naar voorbijgangers tijdens het wandelen. In dat geval is het ook goed om aan de slag te gaan met het gedrag van jouw hond in reactie op voorbijgangers tijdens het wandelen. 

Zo kan je hond blaffen naar alle voorbijgangers, of specifieker. Bijvoorbeeld specifieke personen wel of niet. Voorbijgangers die zich op een bepaalde manier gedragen, kleden, lopen, geluid maken etc. Het is belangrijk om in kaart te brengen wat voor jouw hond specifiek de ‘prikkel’ is, die hem triggert. Daar ga je je namelijk op richten tijdens een goed training, als je dit gedrag van je hond wilt veranderen.

Als je hond ook tijdens het wandelen blaft naar voorbijgangers. 

Als je hond alleen naar voorbijgangers blaft vanuit de tuin

Reageert jouw hond normaal gesproken niet op voorbijgangers, bijvoorbeeld als je met het wandelt, maar alleen vanuit de tuin? Dan is het goed om specifiek in deze situatie met je hond te trainen. 

Je zult merken dat het corrigeren van dit gedrag weinig succesvol resultaat oplevert op de lange termijn. Je hond is misschien even stil, maar begint bij elke voorbijganger opnieuw. Vaak heeft dit gedrag te maken met de motivatie van je hond om voorbijgangers weg te jagen. En dat lukt, want mensen lopen door. Dat de mensen dit sowieso wel zouden doen, is niet iets wat je hond begrijpt. In de ogen van je hond heeft zijn gedrag dus ontzettend veel succes. Voor jou is dat alleen maar onhandig, want het zorgt ervoor dat je hond gesterkt wordt in zijn gedrag. 

Hoe kan je ervoor zorgen dat het gedrag van je hond verandert? Op de voorbijgangers heb je over het algemeen weinig invloed, je zult het dus moeten zoeken in de training van je hond.

Aan de slag met het blaffen in de tuin

De oplossing zit hem in het aanleren van ander gedrag. Zodra dat andere gedrag voor je hond (ook) succesvol is, dan gaat dat er toe leiden dat je hond echt vanuit zichzelf in de tuin anders (meer ontspannen) gaat reageren op de voorbijgangers. Dat is natuurlijk je doel, want pas dan kan je echt ontspannen in de tuin verblijven mét je hond. 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

hondentraining

Hondentraining

Hondentraining bestaat in heel veel vormen. Er bestaan zelfs verschillende methodes. Moet je met je hond hondentraining doen? Waarom wel

Lees verder >>