Hond blaft naar bezoek

Als je hond blaft naar bezoek, kan hij dit doen vanuit enthousiasme. Of je hond ziet het bezoek liever vertrekken. Hoe weet je waarom je hond blaft naar bezoek?


Hond blaft naar bezoek

Hond blaft naar visite

Als je hond blaft naar bezoek/ visite, dan is het niet altijd makkelijk te begrijpen waarom je hond dit doet:

  • Enthousiasme, je hond wordt blij van de mensen in huis en daardoor (te) wild. Mogelijk springt hij ook tegen de mensen op. Bij enthousiasme zie je vaak een brede kwispel, waarbij het hele achterlijf meebeweegt. Maar let op, kwispelen is niet altijd enthousiasme. 
  • Je hond wil zijn territorium beschermen en blaft waaks. De kans is groot dat je deze eigenschappen kunt terugvinden in de raseigenschappen van je hond. In dat geval heeft je hond genetische aanleg. 
  • Mensen vindt je hond spannend of eng. Honden die mensen spannend of eng vinden, hebben vaak de neiging om naar deze mensen te blaffen. Je kunt dan tekenen van onzekerheid zien bij de hond, maar dit gedrag kan er ook heel agressief uitzien. De hond kan zelfs bijten. Neem ook angst (agressie) en onzekerheid heel serieus. Misschien zie je dit gedrag ook terug buiten de deur, in het gedrag van je hond naar vreemde mensen? 

Welke motivatie voor jouw hond geldt, kan je voor een groot deel aflezen aan zijn lichaamshouding. Zie je veel spanningssignalen? Blaft jouw hond tijdens wandelingen ook naar mensen? Of ziet jouw hond er heel enthousiast en blij uit? Deze lichaamstaal is soms moeilijk te lezen, tenzij je er geoefend in bent.

Hond blaft bel afleren

Blaft je hond al als de bel gaat? De bel kondigt aan dat er iets gaat gebeuren. Er komt iemand aan de deur. De bel alleen al kan al opwinding bezorgen, omdat de bel een voorspeller is geworden voor bezoek of vreemde mensen aan de deur. Het kan dus een goede eerste stap zijn om je hond te leren ontspannen te reageren op de bel als je wilt oefenen met het ontvangen van bezoek

Hond blijft blaffen naar bezoek

Waar de ene hond even nadat het bezoek binnen is, ontspant, blijft een ander constant blaffen. Bij honden die bezoek moeilijk vinden, zie je vaak dat de hond opnieuw begint met blaffen als bezoek opstaat. Bijvoorbeeld wanneer mensen naar het toilet gaan of opstaan om te vertrekken. Bij enthousiaste honden, is het blaffen vaak klaar nadat het bezoek enige tijd binnen is en de hond het bezoek heeft mogen begroeten. 

Hond blaft en gromt naar bezoek

Wanneer je hond blaft en gromt naar bezoek, dan kan je met zekerheid zeggen dat je hond niet vanuit enthousiasme blaft naar de visite. Tenzij de hond gromt vanuit spel, geeft hij met het grommen aan dat hij het bezoek liever ziet vertrekken. Grommen kan voorafgaan aan bijten. Het is dus zeer belangrijk de hond goed te begeleiden in dit proces en om veiligheid te garanderen voor het bezoek. 

Hond afleren blaffen naar bezoek

Wil je aan de slag met het ontspannen ontvangen van bezoek met je hond? De online cursus Bezoek kan je hierbij helpen. 


6 tips voor het ontvangen van bezoek met je hond >>
Hond gromt naar bezoek >>
Signalen van spanning leren herkennen bij je hond >>


Heb je een vraag over het gedrag of de training van jouw hond? Mail naar info@hondentaak.nl