beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond blaft naar andere honden tijdens wandelen

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond blaft naar andere honden tijdens het wandelen, kan dat vervelend zijn. Omdat je erop aangekeken wordt, of omdat je wandeling er minder ontspannen van wordt. Ook voor je hond kan de wandeling onrustig zijn. Je hond leren zich anders te gedragen, kan dus ook veel rust geven aan je hond. 

Waarom blaft je hond naar andere honden tijdens het wandelen?

Je hond kan naar andere honden blaffen tijdens het wandelen, omdat:

  • Je hond andere honden spannend vindt
  • Hij andere honden wil uitdagen
 

Veel honden die blaffen naar andere honden, doen dat omdat ze de andere hond spannend vinden. In onze ogen, is dat niet erg logisch. En toch is dit heel vaak de oorzaak. Je hond weet niet goed, wat te verwachten van de andere hond. En gaat ertegen blaffen. Erg handig is dit niet, want het blaffen kan juist een reactie triggeren bij de andere hond. Stilletjes passeren zou andere honden minder uitnodigen om te reageren. Dit is precies de reden waarom je jouw hond ander gedrag wilt leren. 

Wat kan je je hond dan leren, om het blaffen te laten stoppen?

Belangrijk is om je hond te leren dat ander gedrag een (voor je hond) gewenst effect heeft. Dit betekent niet dat je je hond moet straffen, dat voegt alleen maar meer spanning toe aan de, toch al spannende, situatie van dat moment. Leer je hond dat hij andere honden links kan laten liggen. Je zou ook kunnen zeggen: leer je hond om andere honden te negeren. 

Om je hond dit te leren, is het belangrijk dat je zelf het gedrag van je eigen hond goed leert herkennen en voorspellen. Én dat je gedrag van honden onderling goed snapt, om ook het gedrag van andere honden goed te kunnen inschatten en de onderlinge situaties goed te kunnen begeleiden. Natuurlijk is het handig om te begrijpen hoe een hond leert en op welke manier je je hond bepaald gedrag aanleert.

Bovenstaande geldt voor honden met elke motivatie. Blaft je hond naar andere honden omdat hij deze honden spannend vindt, dan zal je ook moeten werken aan de associatie die je hond heeft ten opzichte van andere honden. Dit is vaak een belangrijk onderdeel van de training en therapie. 

Je hond ander gedrag aanleren

Geef je hond de juiste begeleiding en werk samen aan ander, rustig, gedrag in aanwezigheid van andere honden. 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

Hondentraining tips

Hondentraining tips

Deze hondentraining tips leggen de basis voor een succesvolle hondentraining. 6 Geavanceerde hondentraining tips Veel nieuwe hondeneigenaren volgen een beginners

Lees verder >>