beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond blaft in donker

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Het is niet ongewoon dat een hond blaft in het donker, of als het begint te schemeren. Zeker na een periode van veel licht (in de zomer), valt het tijdens de avondwandelingen tijdens schemer of donker ineens erg op dat je hond anders reageert. Hoe komt dit?

Waarom?

Als een hond blaft naar dingen in zijn omgeving, betekent het vaak dat hij die dingen spannend, of onvoorspelbaar, vindt. Het is zijn manier om te zeggen: “he, wat of wie ben jij?”.


Het maakt hem onzeker en dus blaft hij ernaar. Dit klinkt misschien niet heel logisch in jouw oren, maar het is vaak de reden waarom de hond naar iets blaft. Blaft een hond heel aanvallend? Dan heeft hij vaak de intentie om de ander weg te jagen. Dat is ook vaak een manier voor een hond om met angst of onzekerheid om te gaan, maar het kan ook een territoriale eigenschap zijn. 

Hond bang in het donker

Je zou kunnen denken dat je hond bang is in het donker. Maar het zijn vaak de honden die normaal gesproken al niet de aller dapperste zijn, die rond schemer en in het donker meer blaffen dan anders. De kans is groot dat de honden die dit doen, overdag ook weleens onzeker kunnen zijn in bepaalde situaties. Of je hond onzeker is, kan je zien aan bepaalde lichaamstaal

Ziet hond in het donker? 

Een hond ziet in het donker beter dan wij, maar het is niet zo dat je hond in het donker even goed ziet als overdag. Schemer of donker kan je hond dus nog een beetje meer onzeker maken, waardoor hij gaat blaffen.

In de herfst of winter (wanneer het later licht wordt en eerder donker), zal je vaker met je hond lopen op momenten dat het nog een beetje donker, of heel donker is. Aan het begin van dat seizoen, merk je aan sommige honden dat ze opnieuw moeten wennen aan wandelen in het donker. Dingen die dan ‘weer’ nieuw zijn, kunnen dan leiden tot blaf gedrag. Zoals fietslampen, auto lampen of andere honden met lichtgevende halsbanden om. 

Blaft je hond in het donker naar 'dingen die hij ziet'?

Je hond leren om dingen die hij ziet te negeren/ er rustig op te reageren?

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen