beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond blaft als iemand langs loopt

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond blaft als iemand langs loopt, dan kan dit in verschillende situaties gebeuren.

Situaties waarin een hond blaft naar iemand die langsloopt

Situaties waarin je hond kan blaffen naar voorbijgangers, zijn bijv:

  • Tijdens het wandelen: je wandelt met je hond en hij blaft als iemand langs loopt. Dit kan op straat zijn, of in een wandelgebied zoals een bos. Dit gedrag heeft vaak een andere motivatie. Je leest hier verder over blaffen tijdens het wandelen.
  • Vanuit de tuin: het komt veel voor dat honden blaffen als ze in de tuin zijn en er iemand langsloopt. Zo vaak zelfs, dat ik hiervoor een speciale cursus heb ontwikkeld, je leest hier meer over blaffen in de tuin en wat je eraan kunt doen om dit gedrag te veranderen. 
  • Blaffen naar iemand die langs loopt, gebeurt ook vaak als een hond territoriale aanleg heeft. Territoriaal gedrag komt door aanleg vanuit de raseigenschappen van de hond. Ook als je hond een kruising is, heb je te maken met de raseigenschappen. Territoriaal gedrag komt vaak naar boven in eigen omgeving, zoals de woonomgeving van de hond en bijvoorbeeld de auto. Maar ook een plek waar je een tijdje blijft zitten of staan, kan de hond zien als zijn eigen plek (denk bijvoorbeeld aan een terras of tafeltje in een restaurant, picknickplek etc.). Blaft je hond in dergelijke situaties, maar ook tijdens het wandelen in onbekend gebied, dan kan dit ook duiden op blaffen vanuit onzekerheid. Blaft je hond alleen in situaties die gerelateerd zijn aan territoriale aanleg, dan heb je mogelijk te maken met een andere motivatie. 

Blaft je hond vanuit de tuin?

Met de juiste aanpak en oefeningen kan je je hond leren om ‘prikkels’ te negeren:

Waarom blaft de hond?

Vaak is uit de context ook de motivatie af te lezen, als een hond blaft als iemand langs loopt. Een hond die handelt vanuit territoriale drang, wil de ‘indringers’ wegjagen. Honden die ook blaffen in andere situaties als iemand langsloopt, zoals tijdens het wandelen, hebben vaak een meer onzekere motivatie. Ook al wordt er vaak gedacht dat de hond in dergelijke situaties de eigenaar beschermt

Het blaffen wordt erger

Gedrag als blaffen naar mensen kan snel verergeren als daar niet op de juiste manier mee wordt omgegaan. Het blaffen kan dan ook resulteren in grommen, happen en ook echt bijten. Dit heeft ermee te maken dat de hond zelf de (voor hem moeilijke) situatie oplost en daar succes van ervaart. Dat is de reden dat je het best zo snel mogelijk kunt voorkomen dat je hond steeds meer agressie gaat inzetten en dat agressie vaak verergert als je er niet op de juiste manier mee om gaat. 

Hond blaft als iemand binnenkomt

Als je hond vooral blaft als er iemand binnenkomt, kunnen ook hier territoriaal gedrag en onzekerheid een rol spelen. Natuurlijk kan het ook zijn dat je hond gewoon heel erg blij is, maar het gedrag begeleiden is sowieso een goed idee. Lees hier hoe je bezoek kunt ontvangen in huis, waarbij het voor alle partijen prettig verloopt. 

Hond blaft als er iemand aan de deur is

Bezoek ontvangen met je hond kan een ware uitdaging zijn. Toch is gewenst gedrag in zo’n situatie goed aan te leren:

Hond blaft als iemand weggaat

Je hond kan ook blaffen zodra er iemand vertrekt. Een hond die het spannend vindt als bezoek binnenkomt, begint vaak ook te blaffen zodra iemand weer in beweging komt na een tijdje stil zitten. Om naar het toilet te gaan, of om te vertrekken. In dit geval is de motivatie van het gedrag dus gelijk in de verschillende situaties: binnenkomen, opstaan, vertrekken.

Honden durven soms meer als iemand vertrekt. Aan de achterkant van een persoon ruiken is veel minder bedreigend dan aan de voorkant. Je zult dus zien dat honden sneller geneigd zijn om dichtbij te komen wanneer iemand zijn rug toekeert. Dit betekent ook dat een hond vanuit angstagressie vaak sneller durft te happen naar iemands kuiten, wees dus voorzichtig als dit voor jouw hond geldt.

Een hond kan ook blaffen als iemand vertrekt uit een groep waarmee je een tijdje samen bent. Bijvoorbeeld: je maakt een wandeling en de groep splitst zich op. Sommige honden, bijvoorbeeld van Herder rassen, vinden dit ontzettend lastig. Ze zijn gefokt om groepen bij elkaar te houden en kunnen er niet goed mee om gaan als een groep uit elkaar valt. Welke raskenmerken heeft jouw hond? 

Meer lezen: 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen