beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond blaffen naar andere honden afleren

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je je hond het blaffen naar andere honden wilt afleren, ben je misschien geneigd om tegen je hond te zeggen dat hij dat niet moet doen. Door bijvoorbeeld “nee!” te roepen of door een rukje aan de lijn te geven?

Meestal werkt deze manier niet (goed). Ik leg je hier uit hoe dat komt.

Hond blaft naar andere honden vanuit spanning

De meeste honden die blaffen naar andere honden, doen dit doordat ze gespannen raken bij het zien van andere honden. Dit kan allerlei oorzaken hebben, zoals:

  • weinig positieve ervaringen met andere honden
  • slechte ervaringen met andere honden
 

Dit lijkt misschien hetzelfde, maar dat is het niet. De oorzaak ligt ergens anders. Zo zijn honden die weinig positieve ervaringen hebben met andere honden, vaak onvoldoende gesocialiseerd. Honden die slechte ervaringen hebben met andere honden, hebben bijvoorbeeld een trauma door het contact met een andere hond. Beide hebben wel te maken met angst voor andere honden. Blaffen naar andere honden heeft dus in veel gevallen te maken met spanning. 

Je hond corrigeren?

Ga je je hond corrigeren, dan voeg je eigenlijk meer spanning toe aan de situatie. Terwijl je juist wil dat je hond meer ontspannen raakt en zich prettiger gaat voelen in deze situatie waarin jullie andere honden ontmoeten. Het is dus vooral belangrijk om je hond een andere reactie aan te leren en een prettiger gevoel te geven. Nu heb je wellicht gemerkt dat je hond in de situatie met andere honden, niet meer echt met jou bezig is? Wanneer een hond heel gespannen is, kan hij namelijk niet makkelijk iets nieuws leren. 

Hond blaffen naar andere honden afleren

Om je hond het blaffen naar andere honden af te leren, is het dus vooral zaak om meer ontspanning te creëren. In een goede training:

  • Focus je op een positieve associatie
  • Leer je je hond ontspannen reageren op andere honden
  • Voorkom je dat je nog meer spanning toevoegt aan de situatie
  • Leer je je hond ander gedrag aan
 

Volg je de juiste stappen in je training, dan kan je je hond zeker beter gedrag aanleren in de buurt van andere honden. Meer informatie:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

Coping hond

Coping

Coping – Hoe gaat jouw hond met een spannende situatie om? Coping gaat over de manier waarop jouw hond reageert

Lees verder >>