beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond bijt baas zonder waarschuwing

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Een hond bijt zijn baas zonder waarschuwing, hoe kan dat? Er kunnen een aantal redenen zijn waardoor dit gedrag ontstaat. Om te begrijpen wat er gebeurd is, is het belangrijk om te begrijpen hoe een hond leert. Vaak is het bijten van de baas zonder waarschuwing, goed te verklaren.

Hond komt in een, voor hem, onprettige situatie

Elke hond kan zijn baas bijten zonder waarschuwing, wanneer de hond in een voor hem onprettige situatie wordt gebracht. Honden worden niet graag geforceerd en hebben graag zelf invloed op de situatie. Een hond wordt niet graag over grenzen getrokken en als dat gebeurt, dan kan een hond bijten. 

Dit kunnen allerlei situaties zijn, vaak gaat het gepaard met enige dwang, als de hond ineens de baas bijt zonder waarschuwing.

Hond bijt omdat hem pijn wordt gedaan

Bij de dierenarts worden honden niet voor niets weleens gemuilkorfd, als de dierenarts iets moet doen waarvan hij weet dat het de hond pijn gaat doen. De hond kan dan namelijk ineens bijten, zonder waarschuwing. Wees dus voorzichtig als je iets moet doen bij je hond waarvan je weet dat het hem pijn gaat doen. 

Hond bijt zonder waarschuwing zijn baas omdat hij schrikt

Honden kunnen ineens bijten zonder waarschuwing, als ze schrikken. Dit is een reden om nooit een hond wakker te maken als hij slaapt. Vanuit schrik kan de hond ineens bijten zonder waarschuwing, zelf naar zijn baas. Het overkomt de hond dan net zo goed. 

Waarschuwingen worden genegeerd

Een veel voorkomende reden dat een hond bijt zonder waarschuwing, is dat je hond eerder wel waarschuwde, maar die waarschuwingen zijn genegeerd. De hond leert op deze manier, dat waarschuwen geen enkele zin heeft. Daar wordt immers toch niet naar geluisterd. Bijten is dan nog de enige troef die je hond in handen heeft en vaak volgt daar wel een reactie op. Voor de hond voldoende reden om direct te bijten en niet te waarschuwen. Dit heeft hij dan als het ware geleerd van zijn baas. Vaak onbedoeld. 

Hond afleren om baas te bijten zonder waarschuwing

Om dit gedrag te veranderen, is het belangrijk om te kijken naar diverse situaties, de communicatie van je hond en het hanteren van de juiste aanpak, om te zorgen dat je hond de baas niet meer bijt zonder waarschuwing:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

Hond fixeert

Hond fixeert

Wat is fixeren? Fixeren betekent ‘gespannen kijken’, waarbij de hond verstijft. Je ziet dus zichtbaar een gespannen lijf bij de

Lees verder >>