beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond bang voor bezoek

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Is je hond bang voor bezoek, dan is het goed om te weten hoe je daar het beste mee kunt omgaan. Deze angst kan een hond op verschillende manieren uiten. Ongeacht het gedrag, kan je je hond leren om zijn angst voor bezoek te overwinnen.

Angst voor bezoek

Veel honden die wat onzeker of angstig zijn voor mensen, zijn dit voornamelijk voor mensen die ze niet kennen. In sommige gevallen zijn honden ook bang voor mensen die niet vreemd voor ze zijn. Het eigen huis van de hond is, als het goed is, een veilige plek. Wanneer mensen die veilige plek binnentreden, kan dat voor een onzekere of angstige hond heel vervelend zijn. 

Het is dan ook goed om hier op een goede manier op te reageren/ mee om te gaan:

Manieren waarop een hond angst kan uiten

Net als de mens, kent de hond verschillende coping mechanismen. Dat wil zeggen: er bestaan verschillende uitingsvormen van angst, zoals:

  • vluchten
  • bevriezen
  • aanvallen
 

Deze uitingsvorm zegt niets over hoe bang de hond is. Het geeft alleen aan hoe je hond in een spannende situatie op bezoek reageert. Bange honden kunnen in reactie op bezoek, vanuit angst onder de tafel kruipen (vluchten), of bijvoorbeeld blaffen of uitvallen. Dit kan dus dezelfde onderliggende emotie hebben, alleen het gedrag verschilt. 

Hond is bang voor bezoek

Is je hond bang voor bezoek, dan kan je dit oefenen. Oefenen om angst te verminderen, draait om ‘goed kijken naar je hond’. Hondentaal en -communicatie goed begrijpen is belangrijk bij het trainen van een hond die bang is voor bezoek. 

Bange hond minder bang maken

Angst kan je trainen, zowel de emotie als het gedrag dat de hond vertoont in reactie op bezoek. Wanneer je je hond gaat trainen bij angst voor bezoek, focus je je dus niet alleen op het gedrag maar ook vooral op de emotie achter dit gedrag:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen