beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden

Hond angstig na castratie

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Een castratie kan voordelen hebben, bijvoorbeeld op het vlak van gezondheid. Vaak wordt gedacht dat castratie van een hond ook enkel een positief effect heeft op gedrag. Er kan echter ook een nadelig effect optreden op het gebied van gedrag; namelijk dat de hond angstig wordt na castratie.  

Helaas zal niet elke dierenarts je hiervoor waarschuwen, of er zelfs van op de hoogte zijn. Dierenartsen zijn medisch onderlegd en hebben, zonder bijscholing, dus standaard niet veel kennis van gedrag en het beïnvloeden daarvan. Door een dierenarts kan je dus vooral uitgebreid geïnformeerd en geadviseerd worden over de medische voor- en nadelen van een castratie. De kans bestaat dat je niets te horen krijgt over eventuele nadelige gedragsverandering n.a.v. de castratie.

Na de castratie is het natuurlijk al te laat voor deze informatie. Je zult dan moeten proberen om door middel van training en therapie, de angst te laten afnemen. Heb je je hond chemisch laten castreren? Dan is de castratie tijdelijk, de gedragsverandering (hopelijk) ook.

Angstig na castratie, hoe zit dat?

Bij een castratie van een reu, worden de testikels verwijderd en daarmee verdwijnt de productie van testosteron grotendeels. Dit hormoon zorgt voor zekerheid bij een reu. Door de castratie kan de reu dus onzekerder/ angstiger worden. Dit kan een heel negatief effect hebben op het gedrag, vooral wanneer de reu voor de castratie al wat onzeker was. Er kan hierdoor bijvoorbeeld angst agressie ontstaan, een grotere mate van wantrouwen, of (meer) blaf gedrag richting dingen die de hond spannend vindt. 

Ook bij teefjes die gecastreerd zijn, kan een gedragsverandering optreden. We noemen de castratie van een teef in de volksmond een sterilisatie, maar in feite is het ook een castratie. Hier heeft een eventuele gedragsverandering te maken met een vermindering van het hormoon oestrogeen, wat zorgt voor ‘zachter’ gedrag. Teefjes kunnen dus na de castratie venijniger reageren. Ook daar zie je dus na castratie soms een fellere reactie op bepaalde dingen waar de teef voor die tijd een ‘betere’ reactie liet zien. 

Bezint eer ge begint

Wil je je hond laten castreren? Vraag je dan in eerste instantie af wat je motivatie hiervoor is.

Wel of niet castreren

Is je motivatie om de hond te castreren puur gedragsmatig, vraag dan een goede gedragstherapeut om advies. Is je hond onzeker of angstig, wees dan extra oplettend met de keuze voor een castratie. 

Gedragsverandering na castratie, wat nu?

Is je hond gecastreerd en angstig geworden, dan kan je de castratie helaas niet terugdraaien. Een chemische, tijdelijke, castratie werkt uit. Dat wil echter niet zeggen het gedrag per definitie wordt zoals vóór de chemische castratie. Een hond doet namelijk leerervaringen op door zijn gedrag. Hij kan dus in de periode dat de chemische castratie heeft gewerkt, ervaringen opdoen die ervoor zorgen dat nieuw gedrag (deels) blijft bestaan. 

Belangrijk is, om op de juiste manier met het gedrag aan de slag te gaan, door middel van therapie en training. Op die manier heb je de grootste kans om nieuw gedrag vanuit angst om te buigen naar beter gedrag. 

Training & therapie voor een angstige hond

Wat de reden of oorzaak van angst bij je hond ook is, de juiste training en therapie kunnen je helpen deze angst te verminderen. Een castratie, onvoldoende socialisatie, trauma, allen kunnen ten gevolg hebben dat de hond angstig is (geworden). Belangrijk is om het vertrouwen van je hond terug op te bouwen:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Previous
Next

Verder lezen