beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond angst belonen

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Kan je bij je hond angst belonen?
 
“Je moet je hond geen aandacht geven als hij bang is, want dan beloon je de angst en wordt je hond nog banger”, het is één van de veelgehoorde fabels over hondentraining en -gedrag. Wat denk je dat jouw hond leert om een moment dat hij heel bang is?

Bange hond trainen

Heb je weleens geprobeerd om je hond iets te leren op een moment dat hij heel bang was? Dat is heel lastig, want een hond die echt bang is, is niet zo goed in staat om te leren. De hond voelt de urgentie zichzelf in veiligheid te brengen, dat is op dat moment zijn top prioriteit. Een gevoel van veiligheid is een eerste levensbehoefte, dus dat gaat voor (zo’n beetje) alles. Zou je in dat geval je hond steunen, dan treed er (in het beste geval) een gevoel van veiligheid in werking. 

Je hond steunen

Je hond aandacht geven als hij bang is, zal dus niet tot gevolg hebben dat hij banger wordt. Het zal er eerder voor zorgen dat je hond zich gesteund voelt. Als je je gesteund voelt, voel je je beter. Dat maakt minder bang. Je angstige hond steunen, is dus juist een goed idee. 

Je hond angst in-aaien

Er wordt weleens gezegd dat je angst kan verergeren door je hond te aaien op momenten dat hij bang is. Dat resulteert erin dat hondeneigenaren denken dat het beter is om de hond te negeren als hij bang is. Of zelfs weg te lopen bij de hond als hij bang is. Maar je hond is niet expres bang. Je hond is bang omdat hij zich zo voelt. Angst is geen gedrag, maar een emotie. We weten inmiddels dat honden net als wij emoties ervaren, waaronder angst. Je kunt dus met je bange hond omgaan zoals je met een bang kind zou omgaan. Daar loop je toch ook niet bij weg? 
 

Op de juiste manier aan de slag met je angstige hond?

Angst kan je door de juiste aanpak zeker verminderen:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen