Hond angst belonen

Kan je bij je hond angst belonen?

"Je moet je hond geen aandacht geven als hij bang is, want dan beloon je de angst en wordt je hond nog banger", het is één van de veelgehoorde fabels over hondentraining en -gedrag. Wat denk je dat jouw hond leert om een moment dat hij heel bang is?

hond kop tegen hand

Bange hond trainenHeb je weleens geprobeerd om je hond iets te leren op een moment dat hij heel bang was? Dat is heel lastig, want een hond die echt bang is, is niet zo goed in staat om te leren. De hond voelt de urgentie zichzelf in veiligheid te brengen, dat is op dat moment zijn top prioriteit. Een gevoel van veiligheid is een eerste levensbehoefte, dus dat gaat voor (zo'n beetje) alles. Zou je in dat geval je hond steunen, dan treed er (in het beste geval) een gevoel van veiligheid in werking. 

Je hond steunen

Je hond aandacht geven als hij bang is, zal dus niet tot gevolg hebben dat hij banger wordt. Het zal er eerder voor zorgen dat je hond zich gesteund voelt. Als je je gesteund voelt, voel je je beter. Dat maakt minder bang. Je angstige hond steunen, is dus juist een goed idee. 

Je hond angst in-aaien

Er wordt weleens gezegd dat je angst kan verergeren door je hond te aaien op momenten dat hij bang is. Dat resulteert erin dat hondeneigenaren denken dat het beter is om de hond te negeren als hij bang is. Of zelfs weg te lopen bij de hond als hij bang is. Maar je hond is niet expres bang. Je hond is bang omdat hij zich zo voelt. Angst is geen gedrag, maar een emotie. We weten inmiddels dat honden net als wij emoties ervaren, waaronder angst. Je kunt dus met je bange hond omgaan zoals je met een bang kind zou omgaan. Daar loop je toch ook niet bij weg?