Hond alleen laten op vakantie

Je hond alleen laten tijdens vakantie (bij de oppas, op de camping of op een hotelkamer) gaat niet vanzelfsprekend goed. Wat niet iedereen zich realiseert, is dat een hond context gebonden leert en dat dit feit een grote rol speelt hij het alleen (kunnen) zijn van je hond. 

Context gebonden leren

Wat betekent dit concreet? Een hond leert gedrag, gerelateerd aan een bepaalde context: dus leer je je hond alleen thuis zijn bij jou thuis, dan kan hij dat op die plek. Veel hondeneigenaren zullen dit herkennen: je gaat met je hond op cursus en op het trainingsveld van de hondenschool kent je hond alle oefeningen. Maar buiten dat trainingsveld lijkt het wel alsof hij alles vergeten is. Ook dit heeft te maken met de context. Als je alleen bepaald gedrag oefent op 1 specifieke plek, is het niet vanzelfsprekend dat je hond ditzelfde kan, op een andere plek. Alleen thuisblijven is typisch gedrag dat je normaal gesproken oefent op 1 specifieke plek, namelijk: thuis. 

Het komt vaak voor dat honden die ontspannen alleen thuis kunnen blijven, niet ontspannen alleen kunnen blijven op een nieuwe plek waar ze niet gewend zijn. 

Hond alleen laten op de camping 

Als je op vakantie gaat naar een camping met je hond, ben je er mogelijk vanuit gegaan dat je hond best een dagje alleen kan blijven omdat hij dat thuis ook gewend is. Nu is een camping niet hetzelfde als thuis. Dat je hond thuis alleen kan zijn, garandeert niet dat hij dit op de camping ook goed kan

Wat ook iets is om rekening mee te houden: een tent of camper kan natuurlijk vrij warm worden overdag. Bovendien kan je hond mogelijk uit een tent ontsnappen, wanneer hij het lastig vindt om alleen achter te blijven, als de tent niet zo stevig is.

Kijk of je eerst kunt testen of je hond ontspannen en veilig kan achterblijven, voordat je je hond langere tijd alleen achter laat op de camping. 

Hond alleen laten op de hotelkamer

Op een hotelkamer is het niet altijd toegestaan om je hond alleen te laten. Vraag dit dus van tevoren na, voordat je je hond alleen laat. Ga er ook bij de hotelkamer niet vanuit dat je hond na aankomst ontspannen alleen achter kan blijven, maar probeer dit uit

In sommige hotels mag de hond mee de ontbijtzaal of eetzaal in, dat is een goede oplossing als je hond niet graag alleen blijft in de hotelkamer. 

Hond achterlaten bij oppas

Laat je je hond achter bij een oppas tijdens je vakantie. Besef je dan ook dat, als je hond bij jou thuis goed alleen kan zijn, hij dat niet direct bij de oppas goed kan. Dit zal je dus moeten testen om goed te weten hoe je hond hier op reageert. Is de oppas (veel) van huis, dan is het heel handig om voor de vakantie uit te proberen hoe je hond hierop reageert, om problemen bij je de oppas tijdens je vakantie te voorkomen. Het zou vervelend zijn als je op vakantie bent en hoort dat de oppas problemen ervaart die voor de oppas niet op te lossen zijn. 

Hond opvangen tijdens vakantie

Vang je zelf een hond op van mensen die op vakantie gaan? Neem dan niet zomaar aan dat je de hond alleen thuis kunt laten, omdat dit normaal gesproken bij de mensen thuis ook geen problemen geeft. Dit kan bij jou in huis echt anders zijn. Zorg dus dat je eventueel voor de hond kunt thuisblijven, als blijkt dat hij niet graag alleen thuis blijft, of zorg dat je dit (voordat de mensen op vakantie gaan) test, voordat je toezegt op de hond te passen tijdens hun vakantie.

Heb je een vraag over het gedrag of de training van jouw hond? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl


Lees verder: