beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe vind je een goede hondenschool?

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Hoe vind je een goede hondenschool? Heb je geen ervaring met de hondenscholen in de buurt, dan kan het zoeken naar een goede hondenschool best een opgave zijn. Hoe bepaal je nu of een hondenschool goed is? 

Leren moet leuk zijn

Misschien lijkt dit niet de eerste prioriteit waar wat mij betreft is het dat wel: leren moet leuk zijn. Niet alleen voor jou, maar ook voor je hond. Tegenwoordig weten we dat honden een vergelijkbaar emotioneel systeem hebben als wij mensen. Zoals kinderen vroeger in de schoolbanken werden behandeld, zo bestaan er ook nog hondenscholen die alles oplossen met correcties. Inmiddels weten we dat leren veel beter gaat als het ook leuk is en dat dat bovendien een veel beter gevoel geeft. Voor honden is dit niet anders.

Voor een eerste oriëntatie kan je natuurlijk zoeken op internet, maar ook rondvragen bij bijvoorbeeld je dierenarts, dierenwinkel of aan andere hondeneigenaren in de buurt. Ga niet alleen af op hun oordeel, maar oordeel ook zelf.

Woon een les bij en geef je ogen en oren de kost

Los van de methode, speelt ook de instructeur, de locatie en de sfeer een rol. Ga dus van tevoren een keer kijken. De meeste hondenscholen bieden die optie. Je kunt nu zien of er op een leuke manier les wordt gegeven, of de instructeur zich richt op wat er goed gaat of op het corrigeren van gedrag. Ook zie je of de locatie en de sfeer je aanspreken. Heb je een klik met de instructeur(s) en hoe belangrijk is dat voor je? Zo weet je of je op de juiste plek bent om je in te schrijven, of niet. Ga je op een paar plekken kijken, dan heb je goed vergelijkingsmateriaal en kan je kiezen voor de plek waar jij je het prettigst voelt om met je hond naartoe te gaan. 

Naast het bezoeken van de locatie, kan je nagaan of de trainers kennis en kunde hebben. Kijken, of navraag doen, naar een eventuele opleiding, bijscholing en ervaring kan een indruk hiervan geven. 

Hoe herken ik een slechte hondenschool?

Van iedereen kan je leren, maar een verkeerde training kan ook schaden. Wordt er tijdens de lessen alleen gecorrigeerd, dan is dat wat mij betreft een no go. Je herkent deze lessen aan het ontbreken van de focus op de motivatie van de honden (met voer, spel, enthousiaste stem etc.) en er worden sliplijntjes gebruikt (bij een moderne hondenschool zal je vooral normale halsbanden en hondentuigen zien). Heb je veel kennis van hondengedrag, dan zal je opvallen dat niet elke hond er even vrolijk bijloopt op een school die zich richt op ‘de hond moet luisteren, punt’. Veel gedrag kan op deze plekken worden toegeschreven aan ‘dominantie van de hond’ en het ontbreken van ‘de baas zijn’ over je hond. Tegenwoordig onderdrukken we onze honden niet (meer), maar richten we ons vooral op het aanleren van gewenst gedrag, op een prettige manier. 

De voordelen van een goede hondenschool

Een instructeur met de juiste kennis van training en misschien zelfs wel van gedrag, kan je zo’n beetje overal mee helpen. Soms is een simpele tip genoeg om ongewenst gedrag te voorkomen of om lastige situaties prettig te laten verlopen. 

Sommige instructeurs zijn ook gedragstherapeut (een vrij beroep, dus wees ook hier selectief). Volg je een cursus bij een goede hondenschool, dan kan je daar ook goed advies krijgen wanneer je hond gedrag ontwikkelt waar je niet blij mee bent. Aanvullende gedragstherapie kan dan nodig – en zeer zinvol – zijn. 

Gratis cursus beloningsgericht trainen

Wat is nou precies beloningsgericht trainen? Bij veel hondeneigenaren staat het bekend als ‘de hond koekjes geven’. Dat is wel wat kort door de bocht. Een hond leert op allerlei manieren, we noemen dat leerprincipes. Die principes passen we slim toe bij beloningsgericht trainen, waarbij je de hond zijn motivatie gebruikt om uit zichzelf gewenst gedrag te vertonen. Honden hebben een gezonde dosis eigenbelang en op die manier kan je de hond op een leuke manier leren om dingen te doen die jij wil, zonder te forceren of de hond te dwingen:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

Coping hond

Coping

Coping – Hoe gaat jouw hond met een spannende situatie om? Coping gaat over de manier waarop jouw hond reageert

Lees verder >>