beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hoe maak ik mijn pup sociaal?

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Wat goed dat je je pup sociaal wilt maken. Jullie zullen er allebei veel baat bij hebben. Nog steeds vergeten veel mensen hoe belangrijk het is om tijd en inzet in hun pup te stoppen ‘zolang het nog kan’. Er is maar een beperkte tijd waarin je hond onvergetelijke ervaringen kan opdoen. Hij zal er zijn hele leven profijt van hebben, als hem dit op de juiste manier wordt aangeboden. 

Begin zo snel mogelijk met het sociaal maken van je pup. Tot circa 16 weken kan hij namelijk leren generaliseren. In deze periode moet je pup met heel veel verschillende honden positieve ervaringen opdoen, om te leren dat alle honden er anders uitzien, maar allemaal hond zijn.

Een hond kan op diverse manier omgaan met een spannende situatie, namelijk door weg te rennen, te grommen of te bijten of door te ‘bevriezen’, hij beweegt zich dan niet meer en blijft stokstijf staan. In alle 3 de situaties is je hond niet ontspannen. Richt je op gewenning, voordat je gehoorzaamheid gaat oefenen in dergelijke situaties.

De volgende onderdelen zijn heel erg belangrijk om van je pup een sociale hond te maken:

1. Positieve ervaringen zorgen voor een sociale pup

Het allerbelangrijkst als je je pup wilt laten wennen aan situaties, is dat deze voor hem aangenaam zijn. Alleen dan zal je hond zich er prettig bij voelen en naar verloop van tijd ontspannen in deze situaties. Wanneer het voor je hond niet prettig voelt, kan dit zijn gedrag juist verslechteren. Een manier om een ervaring leuk te maken, is bijvoorbeeld in deze situatie door met je hond te spelen, of hem iets te geven wat hij heel erg lekker vindt. Maar zijn eerste prioriteit is veiligheid. Zorg er dus altijd voor dat je pup zich veilig voelt!

2. Aanpassen van de situatie

Wanneer je hond heel angstig is én blijft in een situatie, dan zal hij daar niets van leren. Een hond die niet ontspannen is, is namelijk niet in staat om te leren. Maak de situatie makkelijker voor je hond, bijvoorbeeld door meer afstand. Luister niet naar mensen die zeggen ‘dat hij er even doorheen moet’, dit is écht een fabel.

3. Geen dwang!

Dwing je hond nooit in een situatie, ‘omdat hij het moet leren’. Dit zal je hond alleen maar angstiger maken. Nodig hem uit en forceer niets als hij niet wil. Gebruik je lijn als veiligheidsmiddel en niet om je hond te sturen of naar je toe te trekken.

4. Ruimte

Koop een lange lijn voor je hond en geef hem ruimte. Door hem zelf zijn ruimte te laten bepalen (uiteraard met inachtname van veiligheid), geef je hem kans om zijn eigen keuzes te maken en weg te lopen van een situatie wanneer hij dat wil. Het voorkomt dat hij zich genoodzaakt voelt om ongewenst gedrag in te zetten. Zoals blaffen en grommen naar andere honden of naar mensen.

5. Steun je pup

Negeer je hond niet als hij angstig is! Door je hond te steunen, geef je hem vertrouwen. Leer je hond dat jij de veilige haven bent, zodat hij de keuze maakt om bij jou te schuilen indien hij dat nodig heeft. Kan je de situatie niet overzien of is je pup in paniek? Breng hem in veiligheid. Desnoods door hem op te tillen als dat kan.

6. Heel veel ervaringen

Om op elke situatie ontspannen te reageren, dient je hond heel erg veel verschillende mensen, honden en situaties mee te maken. Bovendien meerdere keren, de kracht van herhaling. In de periode tot 16 weken is dit je eerste prioriteit. Maar ook na deze periode heeft de hond veel positieve ervaringen nodig in diverse situaties. Hij kan anders vergeten wat hij heeft geleerd.

Laat je pup contact maken met andere honden. Snuffelen, spelen, etc. Kijk wel goed of de andere hond een goede partij is voor jouw hond. Hierin speelt de maat van de hond een rol, maar ook hoe ze met elkaar omgaan. Met mensen, en kinderen, laat je je hond ook contact maken. Snuffelen, geaaid worden. Kijk goed naar je pup en stop het contact als het hem teveel wordt.

Met voorwerpen en andere dieren hoeft je hond geen interactie aan te gaan, die mag hij negeren, maar moet hij wel gezien hebben om eraan gewend te raken. Het sociaal maken van je pup doe je vooral met mensen en dieren waarmee hij samen moet leven. Waarmee hij de rest van zijn leven contact zal hebben. Dit kan bijvoorbeeld wel een kat zijn, als je deze zelf in huis hebt, of wilt nemen op een later tijdstip.

In de praktijk betekent dit dat je zoveel mogelijk wilt ondernemen met je hond. Neem hem mee naar een tuincentrum (in een karretje als je hond de drukte te spannend vindt), een markt (op afstand!), een kinderboerderij, een schoolplein (op afstand!) en gebieden waar andere honden lopen. Probeer je hond aan zoveel mogelijk situaties te laten wennen waar hij mee te maken zal krijgen, zoals de auto, de dierenarts etc.

Houd bij alle activiteiten punt 1 in acht: het gaat bovenal om positieve ervaringen! Het is dus heel belangrijk te kunnen herkennen wanneer je pup iets leuk of niet leuk vindt, om dit proces in goede banen te kunnen leiden. 

p.s. Tussendoor moet je hond voldoende rusten en ontspannen om al deze ervaringen te verwerken. Een pup heeft veel rust en slaap nodig, denk aan zo’n 18 uur per etmaal.

Niet gesocialiseerd?

Wat als je een pup krijgt die niet is gesocialiseerd? Dit kan problemen geven in de vorm van bijvoorbeeld angst voor of blaffen naar dingen waar de hond niet vertrouwd mee is. Dit kunnen andere honden zijn, mensen op straat, maar soms ook voorwerpen of dingen die onderdeel uitmaken van de (nieuwe) omgeving van de pup.

Een goede start voor je puppy

Een goede puppy cursus helpt je met de aspecten van opvoeding en training die in die eerste periode zo ontzettend belangrijk zijn én helpt je problemen in de toekomst preventief voorkomen:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

Judith Fick met Reza

Hondentrainer

Een hondentrainer wordt ook ‘kynologisch instructeur’ genoemd. Een moderne hondentrainer, heeft kennis van (op de wetenschap gebaseerde) hondentaal en -leerprincipes. 

Lees verder >>