Hoe leert een hond?

Om je hond gewenst gedrag te leren, is het handig om te weten op welke manier je hond leert ????
Deze leerprincipes zijn voor alle honden hetzelfde, ongeacht leeftijd of ras.

Een hond leert door middel van:

  • De consequenties van zijn gedrag
  • Voorspelbaarheid/ associaties

Je hond leert enerzijds doordat hij ervaringen opdoet met alles wat hij waarneemt in zijn omgeving. Anderzijds leert hij van zijn eigen gedrag.

Wanneer je hond succes ervaart van bepaald gedrag, heeft hij de neiging om dat gedrag te herhalen. Dit kan in sommige situaties in je nadeel werken, maar je kunt dit ook juist goed gebruiken bij het trainen van je hond!

Bijvoorbeeld:

  1. Je hond jaagt graag op katten. Dit gedrag veroorzaakt adrenaline en geeft daardoor een lekker gevoel. Dit gedrag is voor je hond zelf belonend.
  2. Je hond is dol op hondenkoekjes. Geef je hem een koekje als je hem roept, je hond leert dat komen op commando hem wat lekkers oplevert.

Hoe leert een hond?

Hierboven zie je dat je de motivatie van je hond soms heel goed kunt gebruiken tijdens training, maar dat sommige eigenschappen van je hond ook een uitdaging kunnen zijn.

Je hond nieuwe dingen aanleren

Het is belangrijk om te weten:

  • Je hond leert context gebonden
  • Gedrag wordt een gewoonte door herhaling
  • Honden zijn gebaat bij duidelijkheid en voorspelbaarheid

Kennis van woorden heeft je hond niet, dus die betekenis van woorden moet je hem eerst leren. Maak je hond dus eerst duidelijk wat je van hem wilt, voordat je commando's gebruikt.

Probeer duidelijk en consequent te zijn en nieuwe kennis over te brengen in een rustige omgeving. Een pup leer je natuurlijk nieuw gedrag, maar ook een oudere hond kan je nog prima dingen leren. Een hond is dus ook nooit te oud om te leren. Wel kunnen (ongewenste) gedragingen bij een oudere hond lastiger zijn om te veranderen, vanwege ingesleten patronen.

Als je hond niet luistert, dan is daar een reden voor. Door middel van training op de juiste manier, kan je je hond betere gehoorzaamheid aanleren.

Meer leren over het gedrag van jouw hond? Bekijk hier het aanbod:Verder lezen: