beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe leert een hond?

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Om je hond gewenst gedrag te leren, is het handig om te weten op welke manier je hond leert. Deze leerprincipes zijn voor alle honden hetzelfde, ongeacht leeftijd of ras.

Een hond leert door middel van

  • De consequenties van zijn gedrag
  • Voorspelbaarheid/ associaties
 

Je hond leert enerzijds doordat hij ervaringen opdoet met alles wat hij waarneemt in zijn omgeving. Anderzijds leert hij van zijn eigen gedrag.

Wanneer je hond succes ervaart van bepaald gedrag, heeft hij de neiging om dat gedrag te herhalen. Dit kan in sommige situaties in je nadeel werken, maar je kunt dit ook juist goed gebruiken bij het trainen van je hond!

Bijvoorbeeld:

  1. Je hond jaagt graag op katten. Dit gedrag veroorzaakt adrenaline en geeft daardoor een lekker gevoel. Dit gedrag is voor je hond zelf belonend.
  2. Je hond is dol op hondenkoekjes. Geef je hem een koekje als je hem roept, je hond leert dat komen op commando hem wat lekkers oplevert.
 

Hierboven zie je dat je de motivatie van je hond soms heel goed kunt gebruiken tijdens training, maar dat sommige eigenschappen van je hond ook een uitdaging kunnen zijn.

Je hond nieuwe dingen aanleren

Het is belangrijk om te weten:

  • Je hond leert context gebonden
  • Gedrag wordt een gewoonte door herhaling
  • Honden zijn gebaat bij duidelijkheid en voorspelbaarheid
 

Kennis van woorden heeft je hond niet, dus die betekenis van woorden moet je hem eerst leren. Maak je hond dus eerst duidelijk wat je van hem wilt, voordat je commando’s gebruikt.

Probeer duidelijk en consequent te zijn en nieuwe kennis over te brengen in een rustige omgeving. Een pup leer je natuurlijk nieuw gedrag, maar ook een oudere hond kan je nog prima dingen leren. Een hond is dus ook nooit te oud om te leren. Wel kunnen (ongewenste) gedragingen bij een oudere hond lastiger zijn om te veranderen, vanwege ingesleten patronen.

Als je hond niet luistert, dan is daar een reden voor. Door middel van training op de juiste manier, kan je je hond betere gehoorzaamheid aanleren.

Wat kan ik mijn hond allemaal aanleren?

Honden zijn, net als mensen, nooit te oud om te leren. Je kunt je hond dus, ongeacht ras of leeftijd, altijd nieuwe dingen aanleren:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen