beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe leer je je hond opspringen af?

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Hoe leer je je hond opspringen af? Springt je hond tegen mensen aan, dan is dit vervelend. Je wilt hem dit opspringen dus graag afleren. Veel enthousiaste honden die van mensen houden, springen op. Ze doen dit bij eigenaren, bij bezoek en bij mensen op straat.

Opspringen tegen voorbijgangers, hoe leer je je hond dit af?

Motivatie

Gedrag heeft altijd een motivatie en idealiter gebruik je die motivatie in je training. 

Je hond wil namelijk werken voor datgene wat hij graag wil. Bovendien leert hij op deze manier hoe hij zijn zin krijgt. Wat is in dit geval de motivatie van je hond? Wat wil jouw hond, in deze situatie? Juist… aandacht! Van die persoon.

Bij ongewenst gedrag, nemen we bij voorkeur weg waar de hond zo naar verlangt, zolang hij zich niet gewenst gedraagt. In dit geval dus de persoon waar je hond tegen aan springt. Maar omdat we in dit geval moeilijk tegen alle voorbijgangers kunnen zeggen dat ze weg moeten gaan, draaien we het om. De hond mag dus niet naar de persoon toe, als hij ongewenst gedrag vertoont (lees: springt). Aan de lijn is dit makkelijker.

Dat betekent dus als je hond losloopt dat je, ofwel:

  • Je hond op tijd aanlijnt zodra je iemand ziet aankomen
  • Je hond op tijd bij je roept, naast je laat lopen o.i.d.
 

In beide gevallen neem je maatregelen, zodat je voorkomt dat je hond opspringt. Dat is stap 1.

Hond commando laag leren

En dan? Want je wil je hond leren om zich anders (beter) te gaan gedragen in de toekomst, ofwel: het opspringen afleren. ‘Uh’, ‘foei’ ‘laag’ en handen die de hond proberen weg te duwen, leveren allemaal aandacht op. Hiermee leert de hond opspringen dus niet af. Daarom ga je hem aanleren:

Mensen mogen alleen begroet worden als hij met zijn poten op de grond blijft.

Dat laatste is aan de lijn makkelijk te oefenen, nl: zodra je hond springt, zet jij een stap achteruit en haal je je hond dus weg bij de persoon. Leg aan de voorbijganger uit dat je je hond wilt leren om niet tegen mensen op te springen. Dit kan je eventueel in scène zetten met een een persoon die jou wilt helpen met je training (niet iedere voorbijganger heeft immers het geduld en het begrip).

Zodra jouw hond met 4 poten op de grond staat, wordt hij door de voorbijganger geaaid, zodra hij wilt opspringen haal je hem bij de persoon weg.

Overigens: je hond moet ook leren dat hij, zeker aan de lijn, niet iedere persoon gedag hoeft te zeggen. Leer je hond dus ook om mensen te negeren.

Je hond leren om mensen te negeren

Leer je hond om vreemde mensen te negeren en zo te voorkomen dat hij opspringt.

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen