Hoe leer je je hond opspringen af?

Hoe leer je je hond opspringen af? Springt je hond tegen mensen aan, dan is dit vervelend. Je wilt hem dit opspringen dus graag afleren. Veel enthousiaste honden die van mensen houden, springen op. Ze doen dit bij eigenaren, bij bezoek en bij mensen op straat.

Opspringen tegen voorbijgangers, hoe leer je je hond dit af?

Motivatie

Gedrag heeft altijd een motivatie en idealiter gebruik je die motivatie in je training. Je hond wil namelijk werken voor datgene wat hij graag wil. Bovendien leert hij op deze manier hoe hij zijn zin krijgt. Wat is in dit geval de motivatie van je hond? Wat wil jouw hond, in deze situatie? Juist... aandacht! Van die persoon.

Bij ongewenst gedrag, nemen we bij voorkeur weg waar de hond zo naar verlangt, zolang hij zich niet gewenst gedraagt. In dit geval dus de persoon waar je hond tegen aan springt. Maar omdat we in dit geval moeilijk tegen alle voorbijgangers kunnen zeggen dat ze weg moeten gaan, draaien we het om. De hond mag dus niet naar de persoon toe, als hij ongewenst gedrag vertoont (lees: springt). Aan de lijn is dit makkelijker.

Dat betekent dus als je hond losloopt dat je, ofwel:

  • Je hond op tijd aanlijnt zodra je iemand ziet aankomen
  • Je hond op tijd bij je roept, naast je laat lopen o.i.d.

In beide gevallen neem je maatregelen, zodat je voorkomt dat je hond opspringt. Dat is stap 1.

Hond commando laag leren

En dan? Want je wil je hond leren om zich anders (beter) te gaan gedragen in de toekomst, ofwel: het opspringen afleren. 'Uh', 'foei' 'laag' en handen die de hond proberen weg te duwen, leveren allemaal aandacht op. Hiermee leert de hond opspringen dus niet af. Daarom ga je hem aanleren:

  • mensen mogen alleen begroet worden als hij met zijn poten op de grond blijft

Hoe leer je je hond opspringen af?

Dat laatste is aan de lijn makkelijk te oefenen, nl: zodra je hond springt, zet jij een stap achteruit en haal je je hond dus weg bij de persoon. Leg aan de voorbijganger uit dat je je hond wilt leren om niet tegen mensen op te springen. Dit kan je eventueel in scène zetten met een een persoon die jou wilt helpen met je training (niet iedere voorbijganger heeft immers het geduld en het begrip).

Zodra jouw hond met 4 poten op de grond staat, wordt hij door de voorbijganger geaaid, zodra hij wilt opspringen haal je hem bij de persoon weg.

Overigens: je hond moet ook leren dat hij, zeker aan de lijn, niet iedere persoon gedag hoeft te zeggen. Leer je hond dus ook om andere honden en mensen te negeren.