Gevoelige hond

Zoals de ene persoon gevoeliger is dan de andere, zijn sommige honden ook gevoeliger dan anderen. Dit is een eigenschap, niet iets waar de hond zelf voor kiest. "Doe eens niet zo gevoelig" is dus geen optie. Je bent het, of je bent het niet. Een gevoelige hond is niet beter of slechter. Of een hond goed gedijt, heeft vooral ook te maken met de omgeving waarin hij leeft. Waar moet je rekening mee houden bij een gevoelige hond?

Gevoelige hondenrassen

Het ene ras staat er meer om bekend 'gevoelig' te zijn, dan andere hondenrassen. Lees dus zeker de rasbeschrijving van jouw hond bij een betrouwbare bron (zoals de desbetreffende rasvereniging). 

Welk ras is mijn hond? →

Bedenk dat elke hond een individu is, dus een rasomschrijving zegt niet alles. Erfelijke aanleg kan wel een 'verklaring' zijn van de inborst van je hond. Een goede fokker informeert de adoptant natuurlijk bij aanschaf over het karakter van de hond en waarbij de hond goed gedijt. Maar adopteer je een hond bijvoorbeeld uit het buitenland, dan zal daar mogelijk minder informatie over beschikbaar zijn. 

Gevoelige hond

Het is niet altijd duidelijk dat een hond gevoelig of snel geprikkeld is. Soms kunnen de uitingen van het gedrag ons op een ander spoor zetten. Bijvoorbeeld omdat we de indruk krijgen dat de hond zijn energie niet kwijt kan, doordat hij juist drukker wordt. Het kan zo lijken dat de hond tijdens drukte weinig spanning ervaart, maar toch gespannen raakt. Daar kan een hond soms zeer subtiel uiting aan geven, waardoor prikkelgevoeligheid niet altijd als zodanig wordt herkend. 

Wat typeert een gevoelige hond?

  • Gevoelig voor prikkels
  • Heeft een langer herstel na drukte
  • Gedijt goed in een prikkelarme omgeving
  • Houdt van routine
  • Kan mentaal en fysiek last krijgen van een prikkelrijke leefomgevingZoals hierboven omschreven, kan de 'oorzaak' van de gevoeligheid te maken hebben met de herkomst van de hond (ras of erfelijke aanleg). Een prikkelgevoeligheid kan ook ontstaan door (fysiek) ongemak. Een hond met pijn, is prikkelgevoeliger. Ga maar na, als je jezelf niet lekker voelt, heb je ook een kort lontje. Twijfel je of je hond mogelijk iets onder de leden heeft, ga dan allereerst op zoek naar de oorzaak.

Is mijn hond prikkelgevoelig door pijn? →

Op zoek naar de juiste balans

De juiste balans tussen uitdaging en rust is voor iedere hond van belang, maar vooral voor een gevoelige hond. Voldoende rust zal een positieve invloed hebben op de emotionele toestand van de hond en daarmee ook op het gedrag en de gezondheid. 

De juiste bezigheden voor je hond →

Je hond goed leren kennen en inzien bij welke omstandigheden hij het beste gedijt, is belangrijk voor een fijn samenzijn met je hond. De juiste balans kan allerlei ongewenste gedragingen voorkomen of oplossen.


Heb je een vraag over het gedrag of de training van je hond? Neem gerust eens contact op: info@hondentaak.nl