beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gedragstherapie hond

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Wees selectief bij het kiezen van gedragstherapie voor je hond. Hondengedragstherapeut is GEEN beschermd beroep. Dat betekent zoveel als dat iedereen zich hondengedragstherapeut kan noemen. Hoe maak je dan een goede keuze? Dat iemand zegt een hondengedragstherapeut te zijn, zegt dus nog niets over iemands kennis en kunde op het gebied van gedragstherapie voor je hond. 

Hoe kies je een goede gedragstherapie voor je hond?

Ga niet te snel af op mensen die ‘wel iemand kennen’, kijk dus goed of je hier te maken hebt met een echte professional. Hieronder vind je een aantal criteria op basis waarvan je zo’n keuze kunt maken. 

Gedragstherapeut voor je hond inschakelen

Zodra je hebt besloten een gedragstherapeut in te schakelen, hoe kies je dan zo iemand uit?

  • Omdat het een vrij beroep is; de opleiding is een goede eerste selectie
  • Hoeveel ervaring heeft deze persoon; misschien op specifiek vlak
  • Volgt deze persoon nascholing; is er een accreditatie?
  • Wordt er op een moderne manier getraind; hoe herken je dit?

Opleiding van de hondengedragstherapeut

Een wetenschappelijke opleiding geeft aan of iemand geschoold is om dit beroep uit te oefenen. Een belangrijke basis. Opleidingen zoals Dogvision, Martin Gaus en Annorlunda gaan uit van wetenschappelijke inzichten. Deze bedrijven bieden HBO opleidingen van meerdere jaren.

Een accreditatie garandeert dat iemand een gedegen opleiding heeft gedaan én goede nascholing volgt. Om elk jaar opnieuw geaccrediteerd te worden, is namelijk bepaalde nascholing vereist. Wanneer een gedragstherapeut geaccrediteerd is, staat deze persoon ook vermeld op de website van de instantie waar hij of zij zegt geaccrediteerd te zijn. Voorbeelden van accreditaties voor gedragstherapeuten zijn de SPPD, de NVGH en Dibevo Dierbaar (voorheen Certipet). Ook gedragstherapeuten aangesloten bij Tinley zijn goed geschoold. 

Ervaring (specifiek) 

Ben je op zoek naar specifieke hulp, dan kan het prettig zijn als de persoon die je op het oog hebt, ook op dat vlak al veel ervaring heeft opgedaan. Veel gedragstherapeuten zijn breed georiënteerd, maar er zijn er ook die zich specifiek richten op een specifiek gedragsprobleem of een specifiek ras.

Bekijk iemands website goed en vraag eventueel door, om te onderzoeken of iemand goed bij je past. Ook al is iemand goed opgeleid en bijgeschoold, dan zegt nog niet dat je ook met iemand een goede ‘klik’ voelt. Daar kan een ervaring van een bekende natuurlijk wel een goede leidraad zijn. 

Methode van de gedragstherapie voor je hond

Welke methode past gedragstherapeut toe en past dit bij je? Wordt er beloningsgericht geadviseerd? Of gewerkt technieken op basis van correcties? Methodes op basis van dominantie, rangen en standen zijn achterhaald. Iemand die werkt met correcties is vaak lang geleden opgeleid of is aanhanger van trainers die op die manier werken.

Sinds de TV hype van Casar Millan, zijn er heel wat copy cats in Nederland ontstaan. De moderne opleidingen volgen de wetenschappelijke inzichten, waarbij meer beloningsgericht wordt getraind. De correctiemethode is dus eigenlijk ouderwets en achterhaald, maar wordt nog veel aangeboden en gehanteerd. Namen als ‘leader of the pack’ verraden vaak een dergelijke aanpak. Ook jachtlijntjes die hoog in de nek worden geplaatst, wijzen in die richting. Of iemand die beweert in één sessie zeer hardnekkig probleemgedrag op te zullen lossen. Vraag dus goed door om te weten met wie je in zee gaat. 

Een foto waarbij een grote groep honden aangelijnd wordt uitgelaten op die manier, verraad een Cesar Millan achtige aanpak. Een methode gericht op correcties is niet erg diervriendelijk en kan zelfs negatieve gevolgen hebben voor de hond, omdat een dergelijke aanpak vertrouwen schaadt. Een hond kan iets leren op basis van beloningen of correcties. Methoden waar gezegd wordt dat er getraind wordt met slechts lichaamshouding of vanuit het vergroten van iemands zelfvertrouwen, zijn vaak gebaseerd op correcties. Het is dus soms lastig om het kaf van het koren te onderscheiden. 

Een gedragstherapeut die recent is afgestudeerd bij een op wetenschap gebaseerde opleiding, zal een beloningsgerichte aanpak adviseren. Dat betekent zeker niet dat de hond niet begrensd of geremd wordt. 

Natuurlijk is de regio en de prijs ook belangrijk, maar laat je daar niet teveel door leiden. Veel gedragstherapeuten zijn ook buiten hun eigen woonplaats actief. Bovendien kan goedkoop ook duurkoop zijn. Beter direct een gedegen advies. 

Over Judith

Lees hier meer over Judith, de eigenaresse van deze website:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

hondentraining

Hondentraining

Hondentraining bestaat in heel veel vormen. Er bestaan zelfs verschillende methodes. Moet je met je hond hondentraining doen? Waarom wel

Lees verder >>