beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gedrag hond – iemand laten meekijken

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Heel vaak krijg ik dit verzoek: als hondeneigenaar wil je graag eens iemand laten meekijken naar het gedrag van je hond. Zodat ik kan zien wat de hond doet. Ik snap dat je als hondeneigenaar de overtuiging hebt dat dat een goed idee is. Echter: het zegt niet zo heel veel als ik zie wat je hond doet. Wat ik vooral belangrijk vindt, is dat je zelf heel goed ziet wat je hond doet. Om te begrijpen waarom hij dat doet, te herkennen wanneer hij dit doet en om te leren hoe je gedrag kunt ombuigen naar gedrag waar je blij mee bent.

Gedrag van je hond leren (her)kennen

Stel, ik kom meekijken naar het gedrag van je hond. Ik zie wat je hond doet. En dan? Ik begrijp dat de overtuiging bestaat dat het nodig is om iemand te laten meekijken naar het gedrag van je hond. Echter: het gaat er vooral om dat je zelf kijkt en daarbij leert waar je op moet letten, om de juiste dingen te zien.

  • Waarom doet je hond wat hij doet?
  • Hoe kan je de lichaamstaal van je hond herkennen?
  • Interpreteren van hondentaal
  • Begrijpen van houding, gedrag en signalen van je hond
  • Wat bedoelt je hond met zijn communicatie?
 

Al deze dingen kan ik je vertellen. Maar het gaat er om dat je dit zelf leert herkennen. Jouw hond woont bij jou en is uniek. Het gaat er dus om dat je zelf met je hond leert lezen en schrijven. 

Hondentaal leren (her)kennen bij jouw hond

Klanten die dit goed geleerd hebben, vertellen mij wat zij zien bij hun hond. Zij weten precies wat hun hond voelt en bedoelt. Zij kennen hun hond namelijk vele malen beter dan ik en zien de hond elke dag in verschillende situaties. 

Gedrag van je hond leren voorspellen – zonder iemand te laten meekijken

Heb je eenmaal geleerd de hondentaal goed te lezen en interpreteren, dan begrijp je je hond op den duur als geen ander. Beter dan ik. Je zult dan ook leren om gedrag te voorspellen. Klanten vertellen mij :”als zijn oren zo staan, dan weet ik dat hij iets van plan is”. “Als hij met zijn staartje kwispelt op deze manier, dan …”. Dat klinkt heel specifiek en dat is het ook. Elke hond heeft zijn eigen ‘aankondigingen’ van gedrag. Het is belangrijk dat je die bij jouw hond leert herkennen, zodat je precies weet wat je hond van plan is en wat jou te wachten staat. Je leert het gedrag van je hond voorspellen:

  • Waar zie je aan wat je hond van plan is? (Houding, gedrag en subtiele signalen)
  • Wat gaat er vooraf aan bepaald gedrag – herkennen welke gedrag volgt op ander gedrag (als mijn hond dit doet, dan gebeurt er vervolgens altijd dat)
 

Bovenstaande is specifiek voor jouw hond en het is vooral belangrijk dat jij dit leert herkennen. Als je iemand laat meekijken naar het gedrag van jouw hond, leer je niet in 1 keer al deze nuances. Dit vraagt om ‘aan de slag gaan’ met je hond, met de juiste voorkennis.

Gratis: leer subtiele signalen bij je hond herkennen

Gedrag van je hond beïnvloeden

Met de kennis van de hondentaal van jouw hond en het kunnen voorspellen van gedrag, kan je gedrag bij jouw hond vele malen makkelijker beïnvloeden. Omdat je je niet verbaast over wat er gebeurt en wanneer. Het geeft je de juiste basis die je nodig hebt om met het gedrag van je hond aan de slag te gaan. 
 

Gedrag van je hond veranderen - zonder iemand te laten meekijken

Eenmaal voorzien van je juiste kennis en kunde, begrijp jij precies hoe je het gedrag van je hond kunt begrijpen, voorspellen en veranderen. 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen