Gebruik van een sliplijn was vroeger de normaalste zaak van de wereld, nu ben je bij moderne hondenscholen niet meer welkom met een sliplijn. Ik ga je in dit artikel iets meer vertellen over het gebruik van een sliplijn.
Wat is een sliplijn?
Een sliplijn wordt ook weleens jachtlijn, showlijn of trainingslijn genoemd. Feit is dat een sliplijn slipt, oftewel: strakker om de nek van de hond sluit als er spanning op komt te staan. Dit is dus een vorm van correctie of straf voor de hond, zijn keel wordt dichtgeknepen als de lijn strak wordt getrokken door hond of begeleider.
Sliplijnen bestaan ook als slip ketting, de lijn is dan gemaakt van ijzeren schakels. De slipketting met pinnen, is inmiddels verboden (sinds 1 juli 2018).
Er is een reden waarom moderne trainers niet willen dat je op hun training verschijnt met je hond aan een slipketting. Dat heeft te maken met het feit dat je je hond pijn doet door het gebruik van een slipketting. Je hond straffen heeft ook nadelen tijdens training. Bijvoorbeeld dat je hond argwanend wordt naar jou, of onzeker over de situatie.
Moderne trainers maken daarom liever gebruik van beloningsgerichte training waarbij de hond leert wat hij wél moet doen. Dit is bovendien veel leuker om te doen, voor zowel je hond als voor jezelf.
Sliplijn tegen het trekken
Een hond kan trekken aan een sliplijn en leren niet te trekken met een tuig aan. Training staat los van de lijn of het tuig dat je gebruikt. Het gebruik van een sliplijn om je hond te leren niet te trekken is hopen op een snelle oplossing. Leer je hond aan om te wandelen zonder te trekken, voor een lange termijn oplossing, zonder afhankelijk te zijn van hulpmiddelen. Vaak wordt een sliplijn gebruikt om de hond niet te laten trekken. Juist bij een hond die veel trekt, merk je de nadelen van een sliplijn. De hond krijgt last van zijn keel en gaat een schrapend kuchend geluid maken. Veel honden trekken gewoon door, ondanks het gebruik van een sliplijn. Gebruik liever een alternatief om schade aan de keel te voorkomen en leer je hond vervolgens Wandelen zonder trekken. Dit kan net zo goed met een fijne halsband en ja, ook met een tuig.
Gebruik van een sliplijn bij een puppy
Zou je een sliplijn willen gebruiken bij je pup? Veel pups trekken aan de lijn, omdat ze nog niet hebben geleerd goed mee te lopen. Dus ze willen niet lopen, of ze trekken aan de lijn tijdens het wandelen omdat het looptempo van de pup hoger ligt dan dat van jou. Je pup op zo’n jonge leeftijd corrigeren door middel van een sliplijn, is alsof je een baby straft omdat hij wiebelt tijdens het lopen. Gebruik dus comfortabel materiaal voor je pup, zoals een goed passend tuigje. Dit is veilig en prettig voor je pup. Leer je pup de wereld ontdekken en wennen aan wandelen aan de lijn. Leer hem vervolgens om niet te trekken aan de lijn. Je pup een goede start geven?
Gebruik je een sliplijn liever wel of niet?
Je zult wel begrijpen dat ik dus weinig nut zie in het gebruik van een sliplijn. Vooral omdat je je hond ermee kunt beschadigen (fysiek en mentaal). Waarom zou je kiezen voor een sliplijn? Één reden zou voor mij zijn: omdat het makkelijk is. Een sliplijn doe je snel om en af en kan dus heel handig zijn als je je niet-trekkende hond kort van de ene naar de andere plek brengt. Van huis naar de auto bijvoorbeeld en je hond draagt geen halsband of tuig. In dat geval zou ik je aanraden om een sliplijn te kopen met een dubbele stop.
Sliplijn met dubbele stop
Een sliplijn met een dubbele stop, is anders dan een doorsnee sliplijn. Er zit een stop aan de kant van de nek van de hond, die je zo afstelt dat hij maximaal slipt tot de juiste omtrek van de nek van jouw hond. En niet strakker. Aan de andere kant zit nog een stop, die ervoor zorgt dat de lijn niet af kan. Gebruik je die laatste stop niet en je hond beweegt zijn kop naar beneden, dat kan de lijn over de kop af gaan.
Hunter verkoopt een mooie sliplijn met een dubbele stop.
- Leer je hond wandelen zonder trekken →
- GRATIS cursus beloningsgericht trainen →
- Hondentraining vroeger en nu →