In de tijd dat Corona de kop op stak, zijn er veel honden aangeschaft. Door mensen die hun kans schoon zagen om in deze periode een hond in hun leven te introduceren. Immers, nu moesten we allemaal thuis blijven én was er bovendien buiten de deur weinig te doen. De uitgelezen kans om een pup groot te brengen. Met een hond de natuur in was nog wél toegestaan en zo gebeurde er tenminste nog iets spannends in huis.
De aanschaf van een hond ten tijde van Corona
Er werd al snel gesproken over een Corona hond, wanneer deze in de Corona periode werd aangeschaft. Maar wat is nou eigenlijk het 'probleem' van een Corona hond?
- In sommige gevallen werden honden aangeschaft in een impuls. De hond brengt op het moment zelf vertier. Natuurlijk gaat een hond normaal gesproken heel wat jaren langer mee en is het verstandig om alleen voor een hond te kiezen als je er al die tijd goed voor kunt zorgen.
- Wanneer er meer vraag is dan aanbod, worden er soms concessies gedaan. De broodfok heeft sterk geprofiteerd van de vele vraag naar puppy's. Honden die gekocht worden bij broodfokkers, hebben niet de beste start gehad en dat kan tot honden gedragsproblematiek leiden.
- In hoeverre heeft iemand die snel een pup wil en weinig keuze heeft, bewust gekozen voor een bepaald ras met bijbehorende raseigenschappen? En hoe selectief wordt er gekozen voor de juiste moeder- en vaderhond? Deze eigenschappen gaan later in het leven van de hond zeker een rol spelen.
Naast een wel of niet doordachte keuze, bracht Corona ook wat opvoedkundige uitdagingen met zich mee.
Opvoedkundige gevolgen van Corona
Op een aantal vlakken heeft Corona het socialiseren en trainen van de honden niet eenvoudiger gemaakt. Tijdens socialisatie leert een pup omgaan met alles waar hij in zijn latere leven mee te maken krijgt. Mist een pup bepaalde ervaringen, dan kan dit op latere leeftijd voor problemen zorgen. In de tijd van Corona zijn een aantal situaties moeilijker te oefenen geweest.
Puppy cursus of hondentraining
Iemand die nooit eerder een pup heeft opvoed, is zich er niet altijd bewust van wat een pup allemaal moet leren. De hondenscholen hebben lange tijd te maken gehad met restricties ten opzichte van het aantal personen in een groepsles. Het aanbod was beperkt, de vraag groot en niet alle gezinsleden waren door de restricties welkom tijdens de lessen. Niet alle hondeneigenaren hebben hierdoor de informatie gekregen die ze idealiter hadden ontvangen.
Alleen thuis blijven
Een pup die op latere leeftijd alleen thuis moet kunnen blijven, dient dat al van jongs af aan een beetje te leren. Jong geleerd is oud gedaan. Een goede opbouw, maakt de hond vertrouwd met het feit dat zijn baasjes af en toe uit beeld zijn. Een hond die dit niet als pup aanleert, kan er op latere leeftijd moeite mee krijgen, zeker als de mensen ineens langere tijd weg blijven. Dit kan leiden tot verlatingsangst.
Bezoek ontvangen
Hoe leer je je hond om goed om te gaan met bezoek, als er helemaal geen bezoek langskomt? Veel pups die ten tijde van Corona zijn aangeschaft, zullen weinig ervaringen hebben opgedaan met bezoekers aan huis. Zoals elke situatie, is het ontvangen van bezoek iets waar een hond aan moet wennen. Een mensgerichte hond moet leren om het bezoek netjes te begroeten. Een hond die terughoudend is naar vreemde mensen in huis, moet leren hiermee op een goede manier om te gaan.
Sociaal gedrag naar soortgenoten
Zeker in de beginperiode van Corona zijn sommige mensen erg voorzichtig geweest met het opzoeken van openbare plekken. Leert een pup geen goede omgang met soortgenoten, dan kan dit resulteren in angst naar andere honden. Angst kan vervolgens resulteren in het willen wegjagen van andere honden. Een hond kan dan gaan blaffen of uitvallen naar soortgenoten.
Training en oplossen gedragsproblemen
Uiteraard zijn er trainingen en therapieën mogelijk om uitdagingen met betrekking tot gedrag aan te pakken. Dit kost echter wel vaak meer tijd (en geld) dan wanneer de pup op jongen leeftijd op de juiste manier had geleerd om met diverse situaties om te gaan. Onvoldoende socialisatie kan niet ongedaan gemaakt worden en daarmee zal de hond mogelijk nooit zo sociaal worden als hij anders geweest had kunnen zijn.
Een goede socialisatie kan dus problemen voorkomen, maar is geen garantie voor een allemansvriend. De raskenmerken en erfelijke eigenschappen spelen een rol. Broodfok hondjes hebben op dit vlak vaak een achterstand, hun ouders worden niet heel zorgvuldig geselecteerd. Bovendien zijn deze hondjes tijdens de eerste weken van hun leven vaak slecht gesocialiseerd en hebben ze soms al op jonge leeftijd gezondheidsproblemen. Wordt een hondje gekozen om zijn looks, dan wordt er niet altijd bewust gekozen op raseigenschappen. Die eigenschappen worden op latere leeftijd zichtbaar en zijn niet altijd wat de eigenaren ervan verwacht of gehoopt hadden.
Merk je dat je hond erg angstig is? De cursus Angst kan je helpen dit gedrag stap-voor-stap te verbeteren:
Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl