beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dat doet ie anders nooit

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

“Dat doet ie anders nooit!” is wel een typische zin voor een hondeneigenaar. Maar het kan écht zo zijn dat de hond het anders nooit doet (of deed). Moeilijk om uit te spreken omdat het zo een cliché is, maar cliché’s zijn vaak ook heel erg waar. Het klinkt als een flauwe smoes om het gedrag van je hond, en het feit dat je zelf niets deed, goed te praten. Maar soms doet een hond inderdaad iets dat hij eerder nooit deed. 

Dat doet ie anders nooit (meer)

Je hond vertoonde eerder bepaald gedrag waar je niet trots op was. Je bent gaan trainen en trainen, en eindelijk deed hij het niet meer. Tot nu. Gedrag dat ‘verdwenen’ is, kan ineens toch weer de kop op steken. Een veelgemaakte vergissing, is om (te) snel te stoppen met alert zijn. Ook als ongewenst gedrag verdwenen lijkt, blijf voorlopig op je hoede. Handel liever een keer te veel dan te weinig. Want als gedrag succesvol uitpakt voor de hond, is kans op herhaling groot. 

Succesvol gedrag

Gedrag dat voor de hond succesvol is (goed uitpakt in zijn ogen!), zal hij hoogstwaarschijnlijk herhalen. Dit is de reden dat agressie vaak erger wordt als je er niet op de juiste manier mee aan de slag gaat. De hond wordt steeds zelfverzekerder (want het werkt, voor hem) en gaat dus vaak steeds een stapje verder. Een hond die dus nog nooit gegromd/ gehapt of gebeten heeft, kan dat ineens wel gaan doen. Dat deed hij anders nooit, maar vanaf nu is de kans op herhaling groot. 

Context

Dat doet hij anders nooit, op een andere plek. Honden die bijvoorbeeld territoriaal zijn aangelegd, kunnen altijd zeer vriendelijk zijn. Zolang de ander niet in het territorium komt. Een hond die altijd vriendelijk is in het park, is dat in (de buurt van zijn) huis ineens niet meer. 

Bekend en onbekend

Mijn hond is altijd heel vriendelijk tegen kinderen. Die hij kent. Als je je van tevoren niet hebt gerealiseerd dat het heel erg meespeelt of iemand voor jouw hond bekend of onbekend is, kan je voor grote verrassingen komen te staan. Dit zijn vaak niet de leukste verrassingen. 

Gesteldheid

Ineens is de hond agressief. Als dat zo is, moeten alle alarmbellen gaan rinkelen in de richting van pijn of lichamelijk ongemak. Dit kan zoiets ‘simpels’ zijn als een verschoven wervel, die een reguliere dierenarts niet direct signaleert. Sluit pijn dus niet te makkelijk uit als oorzaak van ‘dat doet ie anders nooit’ gedrag. Maar ook overprikkeling of jeuk kan bijvoorbeeld lichamelijk ongemak zijn. 

Ontwikkeling

Dat deed ie anders nooit, maar vanaf nu wel. Want nu is hij geen pup meer, maar wordt hij een volwassen hond. En komt zijn aard naar boven dat hij eigenlijk niet zo goed met andere honden overweg kan. Bij een hond die zich richting volwassenheid ontwikkelt, kunnen gedragsveranderingen ontstaan. Natuurlijk kan hier ook iets anders spelen, zoals onvoldoende socialisatie of een trauma, maar een hond kan ook vanaf een bepaalde leeftijd ‘zomaar’ veranderen. 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

Judith Fick met Reza

Hondentrainer

Een hondentrainer wordt ook ‘kynologisch instructeur’ genoemd. Een moderne hondentrainer, heeft kennis van (op de wetenschap gebaseerde) hondentaal en -leerprincipes. 

Lees verder >>