beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Clicker training hond

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Wat is een clicker?​

De clicker is een apparaatje, welke een klik geluid maakt als je erop drukt. De clicker is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, van heel goedkoop tot wat duurder. Er zijn bijvoorbeeld ook clickers waarop je het volume van de klik kunt aanpassen. Er zijn clickers met een armbandje, of clickers met een bandje voor om je vinger.

Verschillende soorten clickers →

Alternatieven voor het gebruik van een clicker tijdens training van je hond

clicker training hond

Ten eerste: leer je je hond gehoorzaamheid oefeningen of commando’s aan, dan is een clicker zeker geen must. Je kunt ook ‘gewoon’ belonen met voer, zonder de tussenkomst van een clicker.

Wil je toch graag specifiek gedrag op een exact moment markeren, dan kan je in plaats van de clicker ook gebruik maken van een klikker-woord. Je kiest dan een specifiek woord, welke je alleen tegen je hond zegt, op momenten waarop je gedrag wilt markeren en waarna de beloning volgt.

Hoe gebruik je de clicker tijdens de training van je hond?

De clicker moet je je hond eerst leren. De klik is in eerste instantie nietszeggend voor je hond. Je hond leert: de clicker is een aankondiging voor een beloning. Op die manier gaat je hond het geluid van de clicker relateren aan voer. Dat is de start van training met een clicker. Zonder die associatie helpt de clicker je niet met je hondentraining.

Zodra je hond begrijpt dat de klik staat voor een beloning, kan je de clicker gebruiken op momenten dat je hond iets heel goed doet. Een goede timing is met het gebruik van een clicker dus heel erg belangrijk.

Waarom een clicker gebruiken?

Je gebruikt de clicker als een aankondiging voor voer om heel specifiek gedrag te markeren. Je klikt op het moment dat je hond precies doet wat hij moet doen. Zo train je je hond om het gewenste gedrag te vertonen.

Handig als je bijv niet direct naast je hond staat, waardoor je geen voer kunt geven op precies het juiste moment. De clicker helpt je dan je hond te vertellen dat hij op dat moment iets goed doet.

Bijkomstigheid bij gebruik van de clicker

Wat vaak gebeurt, omdat de klik een aankondiging is voor voer, dat de hond na het horen van de klik naar je toe komt voor zijn beloning. Dit is waardoor veel eigenaren in verwarring raken en de klik gaan gebruiken als een middel om de aandacht van de hond te krijgen, in plaats van dat ze de clicker gebruiken om gewenst gedrag te belonen.

In alle beloning gerichte hondentrainingen kan gebruik gemaakt worden van de clicker. Je hond trainen? Kijk hier bij het aanbod van onze Online Hondentraining

Je hond oefeningen aanleren

Je hond meer dan 35 oefeningen aanleren? Leer je hond met behulp van een clicker gedrag aan. Niet voor alle oefeningen heb je de clicker nodig, je kunt de clicker wel gebruiken bij de oefeningen als je wilt:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen