beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bijtende pup corrigeren

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Een vraag die veel gesteld wordt: “Hoe kan ik mijn bijtende pup corrigeren?”. Het willen corrigeren van gedrag dat ongewenst is, is een logische gedachte. Dit is echter niet vaak de beste manier om ongewenst gedrag te veranderen in gewenst gedrag. Laten we eens kijken wat we kunnen doen aan een bijtende pup.

Waarom bijt mijn pup?

Pups bijten. Ze verkennen de wereld met hun bek en ontwikkelen op deze manier ook een bijtrem. De tanden van een pup zijn vlijmscherp, zodat degene die wordt gebeten zal protesteren zodra de pup te hard bijt. Zo leert de pup hoe veel kracht hij kan zetten wanneer hij zijn tanden ergens inzet. Het bijten is onderdeel van de puppytijd en gaat vanzelf over. Je hoeft je pup dus niet af te leren om te bijten, dit gaat vanzelf. Door je pup te straffen, kan je wantrouwen opbouwen. Het corrigeren van je bijtende pup kan dus juist leiden tot ongewenst gedrag bij je pup. Wees daar dus voorzichtig mee. 

Sommige pups zijn zeer extreme bijters. Bijt je pup heel veel en heel hard, dan kan er iets aan de hand zijn. Bijvoorbeeld overprikkeling of een Giardia infectie die vaak leidt tot hard en veel bijten doordat de hond maagpijn heeft. Ga dus bij fanatieke bijters, vooral na of er niet iets aan de hand is en of de pup krijgt waar hij behoefte aan heeft. 

Geef je pup een goede start en voorkom ongewenst gedrag

Er zijn betere manieren om het bijten te stoppen, dan door de pup te corrigeren. Zo’n correctie heeft vaak maar kort effect, als het al effect heeft. Een correctie werkt vaak niet en kan zelfs een averechts effect hebben. Veel pups gaan door een correctie alleen maar harder bijten, omdat correcties leiden tot weerstand en een agressieve tegenreactie. Correcties leiden dus vaak niet tot meer gewenst gedrag. Dat is natuurlijk niet het gewenste effect. Gelukkig kan het ook anders.

Bijtende pup corrigeren

Bijt je pup veel in handen? Voorkom dat je je handen aanbiedt als speelgoed. Geef je pup dingen om in te bijten en voorkom dat hij bijt in dingen waarin hij niet mag bijten. Voorkomen is, ook hier, beter dan genezen (door te corrigeren). Zorg dat je geschikt kauw materiaal aanbiedt aan je pup.

Verzamel de juiste basis kennis over het omgaan met, en opvoeden van, je pup

Op welke momenten bijt de pup?

Veel puppy eigenaren kunnen op een briefje uittekenen wanneer hun pup fanatieke bijt momenten heeft. Bijvoorbeeld aan het einde van de dag. Dit heeft vaak te maken met het feit dat de pup moe is en zijn rust niet voldoende pakt, of veel prikkels te verwerken heeft.

Leer alles over de juiste omgang met je pup en stel al je vragen

Weet je dat dit moment komt, probeer het dan te voorkomen. Bijvoorbeeld door je pup goede rust te bieden, of door hem een geschikte kluif of gevulde Kong aan te bieden. 

Leer goed omgaan met je pup

Een pup heeft behoeften en vertoont bepaald gedrag. Dit doet hij nooit om je te pesten, soms kan het gedrag je wel een hoop informatie geven (en frustreren ;)). Het gedrag van je pup goed kunnen interpreteren en vertalen naar wat je pup op dat moment nodig heeft, is cruciaal voor het bieden van een goede basis. Een pup met een goede basis heeft de meeste kans om uit te groeien tot een probleemloze vriendelijke huishond. Meer leren over je pup?

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen