Je hond bezig houden

Tegemoetkomen aan basisbehoeften van je hond

Een hond die kan doen waar hij voor gemaakt is, is een gelukkige hond.

Per individu kunnen de behoeften van een hond nogal verschillen. Dit heeft o.a. te maken met genetische aanleg en raseigenschappen. Het gaat er altijd om een goede balans te vinden tussen voldoende uitdaging en goede rust. En daar komt vaak een zekere bezigheidstherapie bij kijken. Een gemiddelde Border Collie zal meer en andere bezigheden nodig hebben dan een gemiddelde Maltezer. 

Wandelen met je hond

De meest vanzelfsprekende bezigheid met onze hond, is wandelen. Lichaamsbeweging en frisse lucht is voor iedere hond een must. Maar wat je tijdens die wandeling doet en hoe lang je met je hond wandelt, zal per individu verschillen. Wat heeft je hond nodig?  

Voldoende uitdaging voor je hond

Kies bij voorkeur voor bezigheden waarbij de hond zijn neus en denkvermogen moet gebruiken. Een hond gebruikt dan veel energie en wordt hier moe van, zonder teveel opwinding. 

Wanneer je met je hond conditiesporten uitvoert, zoals hardlopen of zwemmen, dan bouwt je hond dus conditie en uithoudingsvermogen op. Realiseer je dat je hond dan een betere conditie krijgt en dus minder snel moe wordt. 

Uitdaging is dus niet altijd fysiek. 


je hond bezig houden

Hersenwerk met je hond

Misschien heb je er weleens van gehoord, hersenwerk is een soort 'puzzelen voor honden'. De hond gebruikt hierbij zijn neus en denkvermogen. Je gebruikt brokjes of beloningen van de hond, om hem aan te zetten tot actie. Het is over het algemeen rustige actie, waarbij de hond gecontroleerd wordt aangezet tot het zoeken. Zijn motivatie is in de meeste gevallen het vinden van eten. Deze bezigheid kan de hond leren om beheerst te werk te gaan, met de juiste begeleiding van zijn eigenaar. 

Hersenwerk, puzzels en neuswerk zijn voor alle honden geschikt. Veel honden vinden dit leuk, er is voor bijna elke hond iets te bedenken dat past bij zijn interesses. Bovendien is het een fijne afwisseling met training en verbetert het de band tussen hond en eigenaar. Of je hond nu jong of oud is, klein of groot, voor dit soort bezigheden maakt dat niets uit. 

Voerspelletje om je hond lekker bezig te houden

Een manier om je hond bezig te houden, is de vulbare Kong, een hondenspeeltje waar je hondenvoer in kunt doen. Een andere vorm van je hond bezighouden met voer, is bijvoorbeeld een likmat of een voerspel (waar je hond brokjes uit moet zien te krijgen door het spel heen en weer te rollen of bewegen). 

Bekijk diverse voerspeeltjes >

Heb je een vrij zekere hond, die houdt van actie, dan is bijvoorbeeld de Kong Wobbler een leuke verrijking. Altijd gebruiken onder toezicht, je kunt hier de maaltijd mee voeren zodra je hond doorheeft hoe het werkt. Een leuke bezigheidstherapie. Wel één waar wat meer opwinding bij komt kijken, dan de meeste hersenwerkjes.

Er bestaan legio voerspeeltjes om je hond bezig te houden. Zo'n speeltje kan je ook zelf maken:


Leer je hond leuke oefeningen aan

Sommige honden zijn leergierig en vinden niets leuker dan oefeningen aanleren. Delen jullie deze passie, dan is het samen uitvoeren van allerlei oefeningen, een leuke bezigheid.

Wanneer je gaat samenwerken met je hond en je hem kunt uitdagen om dingen te proberen die hij niet kent, zal zijn zelfvertrouwen groeien. 

Je hond oefeningen aanleren >>