beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bange hond

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Bange hond; sommige honden zijn angstig aangelegd. Redenen waardoor je hond angstig is, kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Erfelijk: angst is erfelijk. Dit is dus ook iets om op te letten als je een pup aanschaft. Hoe angstig zijn de ouders van de pup? Dat kan voorspellen of je pup zal opgroeien tot een zelfverzekerd individu of een bange hond. De opvoeding is helaas niet allesbepalend.
 • Ervaringen: slechte ervaringen, maar ook een gebrek aan ervaringen, kunnen een reden zijn voor angst. Een gebrek aan socialisatie kan hierin een rol spelen. Het kan ertoe bijdrage dat je hond altijd een beetje een bange hond zal blijven, een gebrek aan socialisatie is meestal niet volledig te herstellen.
 

Angst zien we daarom ook vaak bij honden uit opvang situaties: als je hond weinig heeft ervaren in zijn leven, is de kans groot dat hij veel dingen (heel) eng vindt. Als pup leert een hond het snelst gewenning. Maar ook een volwassen angstige hond kan nog veel leren.

Je bange hond beter te begrijpen

Meer leren over angst bij jouw hond, de oorzaak van angst en de juiste manier om met angst om te gaan, zodat je hond zich beter gaat voelen.

Coping, hoe reageert je bange hond op (voor hem) spannende situaties?

De manier waarop je hond omgaat met spannende of enge situaties, zegt iets over zijn ‘coping-mechanisme‘. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

 • Vluchten
 • Aanvallen/ uitvallen
 • Bevriezen
 

Vaak is dit typerend voor je hond, zal hij in de meeste situaties op dezelfde manier reageren. Echter, dit kan wel veranderen. Zeker als je hond net bij je is komen wonen. Vaak reageren honden in beginsel angstig. Zodra ze wat meer vertrouwen krijgen of zich gesteund voelen, kan dit veranderen in (angst) agressie.

Vaak zien honden eigenaren meer urgentie in het oplossen van angst, zodra dit overgaat in agressie. Maar in alle gevallen is angst een welzijn probleem voor jouw hond.

Angstige hond helpen

Ik begrijp dat je je hond graag minder bang wilt maken.

Belangrijk hierbij is:

 • Houd rekening met de grenzen van jouw hond
 • Leer hondentaal: honden kunnen niet praten, maar ze vertellen wel van alles
 • Forceer niet
 • Bouw vertrouwen op
 • Maak kleine stapjes
 • Pas de situatie aan als dat nodig is
 

Met een angstige hond is ongeduld je slechtste eigenschap. Je hebt namelijk rekening te houden met het tempo van je hond en niemand kan je vertellen wanneer jouw hond vertrouwen krijgt. 

Bange hond minder bang maken

Ook angst kan je trainen. Eigenlijk noemen we dat geen hondentraining, maar hondengedragstherapie. Omdat we bij angst vooral focussen op het verbeteren van associatie, anders dan het verbeteren van enkel het gedrag. Angst is een emotie. Om het gedrag te verbeteren, moeten we ons dus vooral richten op het veranderen van deze emotie:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen