beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Bange hond uitlaten

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Hond vluchtgedrag

Je bange hond uitlaten kan een hele uitdaging zijn. Je zult de nodige aanpassingen moeten maken om te zorgen dat een en ander in eerste instantie veilig is. 

Een bange hond kan vluchtgedrag vertonen. Niet elke bange hond zal op die manier reageren (je leest hier meer over coping mechanismen bij honden) maar de wil ok te vluchten zie je vaak bij angstige honden. Vluchten is zelfbelonend en een gevoel van veiligheid is voor een hond een eerste levensbehoefte. Als de hond dus denkt dat hij moet vluchten, dan zal hij zijn best doen om te zorgen dat dit lukt. 

Je bange hond op een veilige manier uitlaten

Je eerste prioriteit is de veiligheid, zorgen dat je bange hond niet kan wegvluchten tijdens het uitlaten zodra hij die neiging krijgt. Je wilt er natuurlijk alles aan doen om de neiging tot vluchten te voorkomen, maar dat is niet gegarandeerd. Je hond kan ineens ergens van schrikken en weg willen rennen. 

Tuig

Een hondenhalsband kan vrij gemakkelijk af wanneer een hond terugtrekt, ook als je deze strak hebt vastgemaakt! Evenals bijna alle tuigen.

Je zult denken dat je halsband of tuig goed vast zit, maar een angstige hond is inventief en vastberaden. Is je hond eenmaal aan het worstelen om ergens uit te komen, dan zal het moeilijk zijn om dit tegen te gaan.

Er is eigenlijk maar één veilige optie, waar je hond zich echt niet uit kan wurmen, namelijk: een veiligheidstuig. Een dergelijk tuig heeft een extra bandje aan de achterkant van het lijf. Daar wordt het hondenlijf smaller. Sluit het tuig goed aan, dan voorkomt de vorm van het lijf dat het tuig over de kop af kan. Voorbeelden van dergelijke tuigen zijn:

Trixie Stay
Ruffwear Webmaster

Herkenbaarheid

Stel, je hond ontsnapt, zorg voor de zekerheid altijd dat je hond in zo’n geval zo snel mogelijk geïdentificeerd kan worden. Koop dus voor een goede penning (voorzien van een internationaal telefoonnummer als je in het buitenland bent met je hond). Uiteraard is je hond voorzien van een chip. Gebruik eventueel ook een tracker, waarmee je kunt zien waar je hond uithangt. In het beste geval voorkom je natuurlijk dat deze middelen nodig zijn, maar mocht het mis gaan dan heb je hiermee de beste kansen om je hond zo snel mogelijk terug te vinden. 

Aanlijnen

Een hond met de neiging om te vluchten, lijn je aan. Gebruik een langere lijn, zodat je hond de ruimte heeft om zelf keuzes te maken en zich niet al te beperkt voelt (uiteraard hou je de lijn op een veilige lengte vast, bijvoorbeeld in de buurt van verkeer). Gebruik geen flexi lijn, als je deze uit je handen laat glippen en je hond rent weg dan wordt hij achtervolgd door het zware handvat van deze lijn. Dit kan extra angst opwekken en het vluchten juist aanmoedigen. 

Bevestig een lijn om je middel. Er zijn heupgordels te koop, die bijvoorbeeld worden gebruikt door hardlopers of bij de hondensport (bike)joring. Een lijn kan uit je handen glippen bij een onverwachte trekbeweging. Zit je hond aan je vast, dan is dat een extra veiligheidsmaatregel. Daarbij kan je ook kiezen voor dubbel aanlijnen, een lijn kan natuurlijk ook stukgaan. In dat geval heb je 1 lijn aan je heupgordel bevestigd en 1 lijn in de hand. Het klinkt als een overdreven maatregel, maar het heeft weleens nodig moeten zijn helaas.

Angst verminderen

Door de juiste omgang en training kan je een bange hond minder angst laten ervaren:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen