Een angstige hond kan lastig zijn. Bijvoorbeeld omdat je het zielig vindt voor de hond, of omdat je hond vlucht- of aanvallend gedrag vertoont.
Waarom is mijn hond angstig?
Een hond kan letterlijk angstig geboren worden, want angst is erfelijk. Een angstige moeder- of vader hond kan dus angstige pups voortbrengen. Dit is een reden waarom een goede fokker niet zal fokken met angstige honden.
Bepaalde hondenrassen staan erom bekend meer angstig aangelegd te zijn dan andere rassen.
Ook kan onvoldoende socialisatie of een traumatische ervaring ertoe leiden dat een hond angstiger is.
Een castratie kan leiden tot een toename van angst.
Hoe weet ik of mijn hond angstig is?
Een angstige hond kan zich verschillend gedragen. Dat maakt het soms lastig om gedrag vanuit angst te herkennen bij een hond. De hond kan zich namelijk stoerder voordoen dan hij is. Honden kunnen bijvoorbeeld vluchten of aanvallen vanuit angst.
Een angstige hond herken je aan een ‘lage staarthouding’. Wat dat precies is, zie je in deze video. Een hond die in het verleden angstig was, kan geleerd hebben zichzelf te verdedigen door bijvoorbeeld uit te vallen. Dan zie je niet altijd deze lage staarthouding terug.
Angstige hond minder angstig maken
Ook angst kan je trainen. Eigenlijk noemen we dat geen hondentraining, maar hondengedragstherapie. Omdat we bij angst vooral focussen op het verbeteren van associatie, anders dan het verbeteren van enkel het gedrag. Angst is een emotie. Om het gedrag te verbeteren, moeten we ons dus vooral richten op het veranderen van deze emotie: