beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Angstige hond

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Een angstige hond kan lastig zijn. Bijvoorbeeld omdat je het zielig vindt voor de hond, of omdat je hond vlucht- of aanvallend gedrag vertoont.

Waarom is mijn hond angstig?

Een hond kan letterlijk angstig geboren worden, want angst is erfelijk. Een angstige moeder- of vader hond kan dus angstige pups voortbrengen. Dit is een reden waarom een goede fokker niet zal fokken met angstige honden. 

Bepaalde hondenrassen staan erom bekend meer angstig aangelegd te zijn dan andere rassen. 

Ook kan onvoldoende socialisatie of een traumatische ervaring ertoe leiden dat een hond angstiger is. 

Een castratie kan leiden tot een toename van angst. 

Hoe weet ik of mijn hond angstig is?

Een angstige hond kan zich verschillend gedragen. Dat maakt het soms lastig om gedrag vanuit angst te herkennen bij een hond. De hond kan zich namelijk stoerder voordoen dan hij is. Honden kunnen bijvoorbeeld vluchten of aanvallen vanuit angst

Een angstige hond herken je aan een ‘lage staarthouding’. Wat dat precies is, zie je in deze video. Een hond die in het verleden angstig was, kan geleerd hebben zichzelf te verdedigen door bijvoorbeeld uit te vallen. Dan zie je niet altijd deze lage staarthouding terug. 

Angstige hond minder angstig maken

Ook angst kan je trainen. Eigenlijk noemen we dat geen hondentraining, maar hondengedragstherapie. Omdat we bij angst vooral focussen op het verbeteren van associatie, anders dan het verbeteren van enkel het gedrag. Angst is een emotie. Om het gedrag te verbeteren, moeten we ons dus vooral richten op het veranderen van deze emotie:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

Hond trekt

Hond trekt

Het komt vaak voor dat een hond trekt tijdens het wandelen. Waarom eigenlijk? Wandelen met een trekkende hond is natuurlijk

Lees verder >>