beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Angstige hond trainen

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Een angstige hond trainen, vraagt om geduld en de juiste aanpak.

Omgang met een angstige hond

Angst betekent een gebrek aan vertrouwen. Die angst kan heel generiek zijn, een hond kan dus in essentie heel bang zijn. Ook kan die angst meer gericht zijn op bepaalde dingen, zoals:

 
Zoals je hierboven al een beetje ziet, komt het vaak voor dat honden angst hebben voor het onbekende. Dingen, personen of honden waar ze niet mee vertrouwd zijn. Dit kan komen door slechte ervaringen, maar ook door een gebrek aan goede ervaringen. 
 

Honden kunnen ook bang zijn voor hun eigenaar. Dit komt vaak voor als de hond nog niet zo lang bij de eigenaar woont, of bijvoorbeeld uit een heel onveilige situatie komt (bijvoorbeeld uit de broodfok). Ook honden uit een andere opvang situatie kunnen zeer angstig zijn, zoals honden uit het buitenland. Soms zijn ze weinig gewend, of verschilt hun leefsituatie in Nederland heel erg van wat ze eerder gewend zijn. Zeer angstige honden kunnen maanden nodig hebben om te wennen. 

Kan je je hond trainen?

Bij het trainen van een angstige hond is het heel erg belangrijk om vertrouwen op te bouwen. Elke hond leert het liefst en het best, als de training leuk en positief is. Bij een angstige hond is dit zeer belangrijk. Het corrigeren van een angstige hond, zal enkel het wantrouwen vergroten. Ook als je hond zeer angstig is, kan je al starten met het trainen van je hond. Leg de focus niet zozeer op het presteren, maar:

  • Leg de focus tijdens je training op positieve associaties
  • Begin je training in een vertrouwde omgeving, zoals in huis of in de tuin
  • Begin makkelijk, dat komt het zelfvertrouwen van je hond ten goede 
 
Je maakt tijdens de training van een angstige hond, in eerste instantie vooral je hond vertrouwd met jou, het trainingsmateriaal en het, op een laag niveau, aanleren van leuke oefeningen. Op die manier wordt je hond zekerder en leer je elkaar beter begrijpen. 

Waar bestaat je hondentraining uit?

Je zou kunnen zeggen dat de training van je angstige hond in eerste instantie meer in de buurt komt van een therapie. Je legt de focus op het winnen van vertrouwen, het opbouwen van leuk samenwerken en het opbouwen van wederzijds begrip. 

Met je angstige hond aan de slag om de angst te verminderen?

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen