Angst agressie hond afleren

Veel (jonge) honden of herplaatsers vertonen in eerste instantie een bepaalde mate van angst: je merkt in het begin aan de hond dat hij bepaalde situaties spannend vindt. Op dat moment is dit voor de hond vervelender dan de hondeneigenaar.

Het wordt pas vervelend als de hond zich op een agressieve manier gaat gedragen. Wat er dan vaak gebeurd is, is dat de hond heeft geleerd om voor zichzelf een gevoel van veiligheid te creëren door zichzelf te verdedigen. In de praktijk is het niet handig als je hond dit gedrag geleerd heeft. 

De agressie wordt vaak steeds een beetje erger. Dit komt doordat het gedrag voor je hond succesvol is. Immers, als je hapt, gaat de ander vaak wel weg. Een angstige hond creëert op die manier persoonlijke ruimte. Je hond kan dus na verloop van tijd veranderen, waarbij het agressieve gedrag zich steeds verder ontwikkelt en heftiger wordt. 

Angst agressie afleren, wat houdt dat in? Veel agressie komt voort uit angst. En de naam zegt het al: de hond is in dit geval bang en reageert dus uit zelfbescherming agressief. Het hoeft niet zo te zijn dat de hond echt in gevaar is, maar de hond ervaart dit zelf wel zo.

Angst agressie hond afleren

Waarom is de hond bang?

De hond heeft een reden om bang te zijn. Hij vindt dus iets eng en daarop reageert hij. Je vindt zijn reactie misschien overdreven, maar toch dien je deze serieus te nemen. Het coping mechanisme bepaalt hoe je angstige hond zich gedraagt. 

Meer leren over de omgang met een hond die agressief reageert vanuit angst? Vraag hieronder de gratis video en meer informatie aan.Ontwikkeling gedrag bij angst agressie bij je hond

Een eigenschap van agressief gedrag is dat dit gedrag erger wordt als er niet op de juiste manier meer omgegaan wordt. Dit heeft een aantal oorzaken:

  • De hond ervaart succes van zijn gedrag en valt dús in herhaling
  • Wanneer de hond succes ervaart maakt hem dat zekerder
  • Als de hond zekerder is, is de kans aanwezig dat hij steeds iets verder durft te gaan

Gedrag dat begint met blaffen, kan dus uiteindelijk uitmonden in bijten. Daarom is angst agressie bij je hond afleren heel belangrijk. Om te weten hoe je dit het beste kunt doen, moet je eerst wat meer weten over zijn motivatie.

Waarom gedraagt je hond zich agressief?

Omdat je hond bang is, voelt hij de noodzaak om zijn situatie aan te passen. Dit doet hij door de 'bedreiging' weg te jagen, met zijn agressieve gedrag. Je hond heeft een manier gevonden om dit te realiseren en deze manier werkt vaak vrij goed voor je hond. De bedreiging neemt afstand door het agressieve gedrag van je hond. Hij is simpelweg zichzelf aan het beschermen en als dat op deze manier lukt, dan is dit gedrag dus succesvol.

Hoe leer je je hond angst agressie af?

Hierbij is het belangrijk dat je de noodzaak van het gedrag weghaalt. Dus in plaats van dat je je hond zichzelf laat verdedigen, pas je de situatie zo aan dat je hond zich veilig voelt. Dat je hond zichzelf niet hoeft te verdedigen. Straf je hond niet voor zijn gedrag, wanneer hij agressief reageert vanuit angst dan zal straf je hond alleen maar banger maken. Het is juist belangrijk dat je je hond leert dat hij niet bang hoeft te zijn.

Leer je hond een goede associatie met hetgeen waar hij bang voor is, zodat de angst minder wordt. Omdat de agressie vanuit angst is ontstaan, is het belangrijk de angst te verminderen. De agressie zal dan ook vanzelf minder worden.

Heb je een vraag? Neem gerust contact op info@hondentaak.nl

Verder lezen: