beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Angst agressie hond afleren

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Veel (jonge) honden of herplaatsers vertonen in eerste instantie een bepaalde mate van angst: je merkt in het begin aan de hond dat hij bepaalde situaties spannend vindt. Op dat moment is dit voor de hond vervelender dan de hondeneigenaar.

Het wordt pas vervelend als de hond zich op een agressieve manier gaat gedragen. Wat er dan vaak gebeurd is, is dat de hond heeft geleerd om voor zichzelf een gevoel van veiligheid te creëren door zichzelf te verdedigen. In de praktijk is het niet handig als je hond dit gedrag geleerd heeft. 

De agressie wordt vaak steeds een beetje erger. Dit komt doordat het gedrag voor je hond succesvol is. Immers, als je hapt, gaat de ander vaak wel weg. Een angstige hond creëert op die manier persoonlijke ruimte. Je hond kan dus na verloop van tijd veranderen, waarbij het agressieve gedrag zich steeds verder ontwikkelt en heftiger wordt. 

Angst agressie afleren, wat houdt dat in? Veel agressie komt voort uit angst. En de naam zegt het al: de hond is in dit geval bang en reageert dus uit zelfbescherming agressief. Het hoeft niet zo te zijn dat de hond echt in gevaar is, maar de hond ervaart dit zelf wel zo.

Waarom is de hond bang?

De hond heeft een reden om bang te zijn. Hij vindt dus iets eng en daarop reageert hij. Je vindt zijn reactie misschien overdreven, maar toch dien je deze serieus te nemen. Het coping mechanisme bepaalt hoe je angstige hond zich gedraagt. 

Ontwikkeling gedrag bij angst agressie bij je hond

Een eigenschap van agressief gedrag is dat dit gedrag erger wordt als er niet op de juiste manier meer omgegaan wordt. Dit heeft een aantal oorzaken:

  • De hond ervaart succes van zijn gedrag en valt dús in herhaling
  • Wanneer de hond succes ervaart maakt hem dat zekerder
  • Als de hond zekerder is, is de kans aanwezig dat hij steeds iets verder durft te gaan
 

Gedrag dat begint met blaffen, kan dus uiteindelijk uitmonden in bijten. Daarom is angst agressie bij je hond afleren heel belangrijk. Om te weten hoe je dit het beste kunt doen, moet je eerst wat meer weten over zijn motivatie.

Waarom gedraagt je hond zich agressief?

Omdat je hond bang is, voelt hij de noodzaak om zijn situatie aan te passen. Dit doet hij door de ‘bedreiging’ weg te jagen, met zijn agressieve gedrag. Je hond heeft een manier gevonden om dit te realiseren en deze manier werkt vaak vrij goed voor je hond. De bedreiging neemt afstand door het agressieve gedrag van je hond. Hij is simpelweg zichzelf aan het beschermen en als dat op deze manier lukt, dan is dit gedrag dus succesvol.

Hoe leer je je hond angst agressie af?

Hierbij is het belangrijk dat je de noodzaak van het gedrag weghaalt. Dus in plaats van dat je je hond zichzelf laat verdedigen, pas je de situatie zo aan dat je hond zich veilig voelt. Dat je hond zichzelf niet hoeft te verdedigen. Straf je hond niet voor zijn gedrag, wanneer hij agressief reageert vanuit angst dan zal straf je hond alleen maar banger maken. Het is juist belangrijk dat je je hond leert dat hij niet bang hoeft te zijn.

Leer je hond een goede associatie met hetgeen waar hij bang voor is, zodat de angst minder wordt. Omdat de agressie vanuit angst is ontstaan, is het belangrijk de angst te verminderen. De agressie zal dan ook vanzelf minder worden.

Grommen afleren?

Grommen wordt gezien als ongewenst gedrag. Het is zeker verstandig om je hond te leren om niet te grommen. Dit doe je echter niet door de hond te corrigeren voor het grommen, maar door je hond te leren dat grommen niet nodig is. Je leest er hier meer over:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen