beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Als een hond niet voor zichzelf opkomt

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als een hond niet voor zichzelf opkomt, dan vind je misschien dat de hond dat wel zou moeten doen. Hoe leer je een hond om voor zichzelf op te komen?

Als je hond niet voor zichzelf opkomt

De ene hond is zelfverzekerder dan een ander. Ook kan het karakter van honden onderling heel erg verschillen. Bovendien hebben honden een manier om met, voor hen, moeilijke situaties om te gaan. Dit noemen we ook wel ‘coping mechanisme’. Een hond kan bijvoorbeeld bevriezen (ondergaan en niets doen), vluchten (wegrennen) of aanvallen (van zich af bijten, snauwen, blaffen, uitvallen etc.). 

Als je graag wilt dat een hond voor zichzelf opkomt, dan verlang je dus eigenlijk de hierboven als laatstgenoemde coping strategie van je hond. Je hond kan dat leren, maar de vraag is of je dat wilt.

Moet je honden het samen laten uitzoeken?

Als je wilt dat een hond voor zichzelf opkomt, dan heb je misschien de neiging om je hond het een beetje zelf te laten uitzoeken. Uiteindelijk kan je hond dan inderdaad een actieve (meer aanvallende) copingstrategee ontwikkelen. Maar, be carefull what you wish for. Want eigenaren van honden die deze copingstrategie hanteren, zouden vaak willen dat dat niet zo was. 

Je hond kan namelijk leren dat aanval de beste verdediging is. En die tactiek al bij voorbaat gaan toepassen in de situaties die hij als moeilijk ervaart. Hij kan leren dat die tactiek uitstekend werkt, en eigenlijk is dat juist niet wat je wilt.

Leer je hond dus liever, dat jij de situaties voor hem oplost en dat hij dat niet zelf hoeft te doen. Komt je hond niet voor zichzelf op, wees daar dan blij mee en kom voor je hond op. Hij zal je dankbaar zijn én hij zal op die manier zijn vredige tactiek handhaven. 

Hondentaal leren herkennen?

Goed aan je hond kunnen zien, wanneer hij een situatie moeilijk vindt, geeft je de juiste informatie om op het juiste moment voor je hond op te komen:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

Online cursus Sociale Hond hondentaak

Kwispelen

Kwispelen is hondengedrag waarbij de hond zijn staart heen en weer beweegt. Soms langzaam, soms snel. De hond kan dit

Lees verder >>