beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Aan de slag met agressief gedrag

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Kan je je hond agressief gedrag afleren? Het antwoord is “ja”. Ook als je hond volwassen is? “Ja, ook dan. Een hond is, net als een mens, nooit te oud om te leren”. Het is wel wijs om zo snel mogelijk te starten met training. Hoe minder lang de hond de kans krijgt het gedrag te ‘oefenen’, des te beter. Maar ook als je hond al een echte ‘pro’ is in zijn agressieve gedrag, is er hoop. Er is ook eigenlijk geen alternatief, want door ‘niet trainen’ heb je een grote kans dat het gedrag alleen maar erger wordt. 

Valt je hond uit? Lees dan ook eens dit artikel: Waarom uitvallen steeds erger wordt.

Er zijn natuurlijk verschillende situaties waarin je hond agressief gedrag kan vertonen. Heb je te maken met meerdere situaties, dan is mijn advies: start met de situatie die je nu het aller vervelendst vindt. Je kunt simpelweg niet alles tegelijk veranderen. Vaak heeft het veranderen van gedrag in de ene situatie, een positief effect op gedrag in een andere situatie. Dat is dus mooi meegenomen. Focus je op het één en kijk welk gedrag er daarna overblijft om eventueel vervolgens mee aan de slag te gaan. Zo verbeter je het gedrag van je hond stap-voor-stap, zonder jezelf te verliezen in overweldigend veel informatie. 

Aan de slag met agressief gedrag. Kijk welke situatie op jou van toepassing is. 

Je mag me altijd even mailen als je een vraag hebt: info@hondentaak.nl 

Agressief gedrag tijdens het wandelen

Dit is echt probleem nr. 1, als ik kijk naar de hondeneigenaren die mij benaderen. Een hond die uitvalt of blaft naar andere honden, (bepaalde of alle soorten) mensen, kinderen, fietsen, brommers, stepjes, etc. Niet ontspannen kunnen wandelen met je hond is vermoeiend. Constant alert zijn, opletten en soms niet zo goed weten wat te doen. Zorg dat je een plan van aanpak hebt. De cursus Sociale Hond helpt je hiermee verder. Alle informatie over deze cursus, vind je hier: cursus Sociale Hond.

Agressie naar bezoek 

Agressie naar bezoek kan ertoe leiden dat je geen bezoek meer durft te ontvangen, wat natuurlijk heel ongezellig is. Aan dit gedrag is zeker iets te doen! Laat deze situatie dus niet je sociale leven verpesten en verander dit gedrag. Je kunt zeker bezoek ontvangen met je hond, ook al zet die momenteel agressie in naar bezoek. Ik help je er heel graag verder mee. Hier vind je alle informatie over deze cursus: Bezoek.

Bezitsagressie

Bezitsdrang van je hond kan zich uiten in gedrag zoals dingen stelen (een sok, de afstandsbediening, schoenen, eten etc.) en daarmee weg lopen, ofwel het verdedigen van ‘dingen’ die je hond te pakken heeft of bijvoorbeeld zijn eigen voer of kluif. De hond kan hierbij subtiele signalen vertonen (kop wegdraaien, erover heen hangen, verstijven, niet willen los laten), maar ook lip optrekken of van zich afbijten. Dit gedrag is goed te trainen. Meer informatie vind je hier over cursus Bezit.

Agressief gedrag gericht op jou als eigenaar

Ook dit gedrag komt vrij vaak voor, helaas. Natuurlijk wil je een goede band met je hond en het kan heel vervelend zijn als je hond agressief gedrag inzet richting jou als eigenaar. Dit kan de situatie in huis heel onveilig en onvoorspelbaar maken. Hoe gek dit misschien ook klinkt, ook voor je hond is dat het geval. Goed dus om met dit gedrag aan de slag te gaan om samen een goed team te worden en in vrede samen te leven. Meer informatie over deze cursus, vind je hier: Agressie naar eigenaar.

Agressie naar je (klein) kind

Natuurlijk is ook dit een heel onwenselijke, maar niet ongewone, situatie. Liefst zie je natuurlijk dat jouw hond en jouw (klein) kind dikke maatjes zijn. Tot het zover is, is het belangrijk aan de slag te gaan met de nodige training om beide partijen op zijn minst vredig (en veilig!) samen te leren leven. Hoe je dit aanpakt, leer je in deze cursus, meer informatie over de cursus Hond – (klein) kind.

Agressie gericht op de eigen kat

Samenleven als kat en hond, staat niet gegarandeerd voor rust en ontspanning. Maar beide dieren in vrede leren samenleven is mogelijk. In hoeverre de dieren grote vrienden worden valt te bezien, maar een hond en een kat die elkaar gedogen is al heel prettig. Aan de slag met meer rust tussen kat en hond? Je leest hier meer over de cursus Hond Kat.

Agressie vanuit de tuin

Veel honden vertonen vanuit hun tuin, agressie naar langslopende mensen, honden, katten, vogels etc. Ook kan je hond vanuit de tuin agressief reageren op geluiden, of zelfs geuren. Dit kan heel storend zijn, als jij lekker in de tuin wilt zitten en je hond constant ‘vervelend’ doet. Hoe je dit gedrag verandert, leer je in de cursus Blaffen in de tuin

Agressief gedrag door alleen thuis zijn

Er is nog één andere situatie waar agressie een rol kan spelen en dat is het alleen thuis blijven. Er zijn honden die agressie inzetten zodra ze doorhebben dat ze alleen thuis worden gelaten. Gericht op de eigenaar, maar soms ook gericht op de spullen in huis. Slopen is één van de symptomen van verlatingsangst, evenals onrust bij het zich realiseren alleen te worden achtergelaten (deze onrust uit zich per hond verschillend). Lees hier meer over de cursus Alleen Thuis.

Aan de slag met agressief gedrag

Belangrijk bij agressief gedrag, is het garanderen van de veiligheid. In veel gevallen is agressief gedrag goed te veranderen.

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

Online cursus Sociale Hond hondentaak

Kwispelen

Kwispelen is hondengedrag waarbij de hond zijn staart heen en weer beweegt. Soms langzaam, soms snel. De hond kan dit

Lees verder >>